Ruth Oltjer: ettevõtjaid painab riigi soov üle reguleerida

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Oltjer oma tütre aastase samojeedi koera Bellaga.
Ruth Oltjer oma tütre aastase samojeedi koera Bellaga. Foto: Liis Treimann

Mullu hoogsalt kasvanud desinfektsiooni-, puhastustoodete ja looduskosmeetika tootja Chemi-Pharm ASi juht Ruth Oltjer  ootab edu jätkumist ka uuel aastal.

Mida peate oma ettevõtluses 2014. aasta olulisemaks sündmuseks?

Hoolimata raskustest rahvusvahelistel turgudel ning euroala mitte just väga heast käekäigust õnnestus Chemi-Pharmil saavutada 2014. aastal 35protsendiline käibe kasv, 50protsendiline ekspordikäibe kasv. Uutest turgudest lisandusid Gruusia, Kreeka ja Tšehhi. Seega kokku tegutseb Chemi-Pharm tänaseks 14 eksportturul.

On veel üks oluline fakt, miks 2014 oli meie jaoks meeldejääv. Nimelt on möödas täpselt aasta kui tulime Eesti turule luksusliku looduskosmeetika sarjaga Domina Elegans ja täna võime küll öelda, et see on olnud väga edukas. Tegime hea alguse sarja rahvusvahelistumisele, sest Eesti turg on täna meile väikseks jäämas.

Mis iseloomustab Teie hinnangul lõppenud aastal Eesti majandust?

Eestit iseloomustas tagasihoidlik majanduskasv, mis on kahtlemata tingitud osaliselt ka Venemaa vastuaktsioonidest lääneriikide majandussanktsioonidele ning nende otsest mõju said tunda väga paljud ettevõtted, kelle strateegilised partnerid on seotud kas Venemaa või Ukrainaga.

Kindlasti jääb 2014. aasta paljudele ettevõtjatele meelde ka tänu äsja jõustunud üle 1000 euroste arvete deklareerimise kohustusega, mis tundub olevat ülepingutatud meede ja millele peavad enamikus ausad firmad kulutama rohkelt administratiivset ressurssi. Kuigi eesmärk sellisel kohustusel on aus ja eetiline, siis ei saa ümber asjaolust, et ebaausad ettevõtjad leiavad tõenäoliselt muud mooduseid maksudest kõrvale hiilimiseks. Tahaks siiski loota, et tulevikus diskussioon ettevõtjate ja riigi vahel jätkub ja me ei hakka muutuma riigiks, mis on ülereguleeritud.

Riigi poolsetest positiivsetest tegudest  on e-residentsus kindlasti midagi, mille osas eestlased on muust maailmast ees ja mille üle tasub uhke olla.

Mida ootate oma ettevõtte ja Eesti majanduse käekäikust 2015. aastal?

Eesti majanduses tahaks näha rohkem riigi ja ettevõtjate koostööd, usaldust ja mõistmist ning vähem ülereguleerimist ja bürokraatiat.

Kuigi majanduse kasv jääb 2015. aastal Eestis oodatust väiksemaks, on ettevõtjad täna leidmas lahendusi ja on tugevamad kui eelmise hiljuti valitsenud kriis aegu. Olles eksportiva tootmisettevõtte juht  näen olulise võtmeküsimusena just tootmise efektiivsuse tõstmist, kasutades maksimaalselt tootmisressursse, et korvata tööjõukulude paratamatut tõusu.

Chemi-Pharm keskendub ekspordi käibe kasvule strateegilistel turgudel. Valmistume ette saabuvaks biotsiidiseaduse muudatuseks ja on äärmiselt oluline, et meie toodete kvaliteet säiliks ning ka klientide, patsientide ja oluliste partnerite kindlustunne oleks tagatud. Plaanime käibe kasvu vähemalt 15%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles