Peep Sooman: Vene-Ukraina sõda räsib Eesti kinnisvaraturgu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Tairo Lutter

Varem Eestisse investeerinud keskklassi venelased hoiavad nüüd raha mustadeks päevadeks, kinnitas Pindi Kinnisvara juhatuse liige ja Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juhatuse esimees Peep Soomann.

Peep Soomann:

2014. aastal olulisimaks märksõnaks oli Vene-Ukraina sõjaline konflikt. Eesti kinnisvaraturu kontekstis on see oluline just seetõttu, et varem Venemaalt välja investeeriv keskklass hoiab raha mustadeks päevadeks, mitte ei käi seda enam piiri taga tuulutamas. Suurinvestorite huvi on küll välismaa rahavooliste büroohoonete jms vastu kasvanud, aga see ei mõjuta meie turgu nii palju, kui sadade keskklassi esindajate turult kadumine.

Osaliselt Venemaa sündmuste tõttu, osaliselt siseriiklikel põhjustel saigi 2013. Aastal käivitunud kinnisvararalli kevadel uuesti läbi. Kinnisvaraturul osalejaid mõjutas aasta alguse majanduslangus ning kinnisvara kiire hinnatõus vähendas inimeste ostujõudu. Turule paisati palju varem laenulõksus olnud vara. Elukondlik kinnisvaraturg muutus vaid paari kuuga müüjate turust ostjate turuks.

Äripindade turul on aktiivsus säilinud, pigem on teatud tootekategooriates alapakkumine. Sellegi poolest on hoonete ehitusi finantseerivad krediidiasutused äärmiselt ettevaatlikud, et turul ületootmist ei toimuks, sest ehitushuvi on suurem, kui turg vastu jõuaks võtta.

2015. aasta tuleb üllatuste aasta. Kui varem julgesime ennustada, et ostjate turg jääb ostjate turuks ning elukondliku kinnisvara hinnad ei muutu, kuniks natuke ületoodetud arendusjääk ja turule paisatud varad maha müüakse, siis praegu on tõeliseks jokkeriks kaardipakis terve Venemaa oma olematus nö hiilguses. Kui karupere  lõpetab ressursipuuduse tõttu pummeldamise, siis lõppeb ka peenemale metsarahvale maiuste laualt pudenemine. Oleme Venemaa käekäigust sõltuvuses rohkem, kui tahame endale tunnistada. Iga vanalinna restoranipidaja, iga spa-operaator ja rahvusmustris sokkide müüja Müürivahe tänavas tunneb seda, mida Venemaa labiilne rublakurss nende äriga teinud on. Minge tänavale ja küsige. Ise olen seda teinud, teen edaspidigi ja näen seetõttu asju ehk isegi mustemas stsenaariumis, kui panga 10. korrusel arvutit klõpsivad analüütikud. Midagi pole parata, ilmselt tuleb püksirihma pingutama hakata ja kindlasti teevad seda paljuski ka kinnisvara soetama asuvad inimesed, sh kinnisvara vahendamisega tegelevad ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles