Keskpank tõstab tuleval aastal palku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: SCANPIX

Eesti Panga töötajate palgafond kasvab tuleval aastal viis protsenti 9,1 miljoni euroni; palgatõus on panga teatel vajalik finantssektoris palgakonkurentsis püsimiseks.

Eesti Panga 2015. aasta eelarve maht on 20 miljonit eurot, 3,2 protsenti enam kui sellel aastal. Aastati erinevaid sularahakulusid arvestamata kasvab eelarve 4,5 protsenti.

Keskpanga töötajate palgafond kasvab 5 protsenti 9,1 miljoni euroni. Eesti Panga teatel jääb tõusu tulemusel palgatase ligikaudu võrreldavaks Tallinna finantssektoriga, millega keskpank tööturul peamiselt konkureerib.

«Eelarve põhiline kasvukoht on personalikulud, et püsida tööjõuturul konkurentsis. Tänu sisemistele ümberkorraldustele vähendasime samal ajal töökohtade arvu ning leidsime säästuvõimalusi taristu- ja muude teenuste kuludes,» ütles Eesti Panga president Ardo Hansson.

Uute tegevustena on keskpanga kulutusi kasvatanud Eesti eelarvenõukogu tegevuse toetamine, osalemine Euroopa ühtse pangandusjärelevalve (Single Supervisory Mechanism, SSM) töös, makrofinantsjärelvalve teostamine Eestis ning euroalas kokkulepitud uued statistika kogumisega seotud tegevused. Need tegevused on kaasa toonud uusi töökohti, kuid sisemiste ümberkorralduste tõttu on kokkuvõttes töökohtade arv keskpangas vähenenud 2,8 võrra.

«Kuna pikas ettevaates jätkavad kasvu palga- ja IT-kulud, siis oleme otsinud säästu mujalt, eelkõige tugiteenuste arvelt ning hinnanud hoolikalt töökohtade vajalikkust,» ütles Hansson.

Teenustega seotud kulutused ulatuvad järgmisel aastal 7,2 miljoni euroni. Teenustest tõusid IT-kulud, eelkõige ühised IT-projektid euroala teiste keskpankadega.

Koolituse, töölähetuste ja bürookulud vähenevad kokku 1,5 protsenti ühe miljoni euroni.

Investeeringud põhivarasse kasvavad 1,3 miljonilt eurolt 1,8 miljoni euroni. Keskpangal on järgmisel aastal kavas teha arhiiviruumide, koolitusklassi ja välisperimeetri ehitustöid. Lisaks ehitatakse finantsinspektsiooni tellimusel juurde büroopinda. Keskpank soetab juurde ka serverarvuteid.

Prognoosi kohaselt kahaneb keskpanga järgmise aasta tulu 28,3 miljoni euroni. Valdava osa Eesti Panga tulust moodustab euroala ühtse rahapoliitikaga seotud tulu. Lisaks plaanib Eesti Pank teenida tulu välisreservide haldusest ja muudest tegevustest.

Keskpanga oodatav kasum on 2015. aastal 8,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles