Ärikiirendi otsib eelkõige head meeskonda

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Tõnnisson
Aleksander Tõnnisson Foto: Erakogu

Ärikiirendisse kandideerimise puhul on oluline eelkõige meeskond - tihti idee töö käigus muutub. 

Ärikiirendi on suunatud varajases faasis olevatele start-up ettevõtetele. «Mida tähendab varajane faas? Nad on niiöelda kasvueelses faasis,» kirjeldas Builditi tegevjuht Aleksander Tõnnisson.

Vahel juhtub, et meeskond tulebki ärikiirendisse idee baasilt ning kui on hea idee, siis saavad nad ka raha. Enamasti on aga prototüüp juba valmis – kui on tarkvarakiirendi, siis mingi programm, ent Buildit'i puhul reaalne füüsiline seade.

«Me investeerime erainvestorite raha ja loeb eelkõige see, kas meeskond on võimekas, kas toode on hea potentsiaaliga ja alles siis tulevad pehmed väärtused,» märkis Tõnnisson.

Nii varajases faasis start-uppide puhul pole veel infot, kas nende toode on miski, mille eest inimene on nõus maksma. Tihti idee ka reaalse tegevuse käigus teiseneb. Vaadatakse seda, kas ideel on mastaapi kasvada globaalseks ja kaasata järgmise ringi investeeringuid.

Builditi senistel investeeringutel suurt ühisjoont ei ole, valik on niigi kitsendatud ainult riistvarale. Investeeritakse toodetesse, mis on võimalik turule tuua võrdlemisi lühikese ajaga elektroonika, kantavate seadmete, robootika, droonide ja automaatika valdkonnast. «Meie portfellis kõige odavama seadme tootmine maksab paar eurot ja kõige kallima tootmine üle saja tuhande,» tõi Tõnnisson välja. Buildit on üsna noor kiirendi - praegu on käimas kolmas rahastusring, kuhu saab taotlusi esitada aasta lõpuni. 

Buildit toetab alustavaid ettevõtteid 20 000 euroga. «See, et selline riistvarakiirendi saab tegutseda ja suhteliselt väikeste summadega opereerida, tuleneb sellest, et riistavara prototüübi ehitamine on läinud soodsamaks võrreldes varasemaga. Tänapäeval on kõikidele kättesaadaval elektroonika komponendid ning samuti on prototüübi tegemise tunduvalt soodamaks teinud 3D printimine. Raha kulumine sõltub sellest, kui suur on meeskond ning milline toode. «Kui start-up oma vahendeid kokkuhoidlikult kulutab, siis oleme arvestanud, et kuus kuud võiks umbes see raha vastu pidada. Aga siis muidugi on ka viimane hetk mingisuguseid lisainvesteeringuid kaasata.»

Kiirendi põhiväärtus tuleb läbi mentorprogrammi. Builditil on mentoriteks üle saja väga kogenud ettevõtja ja eksperdi üle maailma, kes oma kogemusi jagavad. «See iseenesest suurendab ellujäämisvõimalust,» ütles ta.

Kuna Buildit investorina tahab kunagi firmast väljuda ja loodetavasti kasumiga, siis aitavad nad idufirmadel ka raha kaasata. «Kuigi tegutsetud on vähem kui aasta on meie toetatud ettevõtted juba kaasanud üle 500 000 euro. See on meie töö, et aidata neil jõuda õigete investoriteni,» ütles ta.

Praeguses portfellis on 15 ettevõtet üheksast erinevast riigist. Tõnnissin rääkis, et nad loodavad leida võimalikult palju rahvusvahelisi meeskondi selle pärast, et ka meeskondadel omavahel tekiks sidemed.

Tõnnisson ütles, et umbes pooled start-upid lõpetavad tegevuse üsna kiiresti. 20 protsenti muutuvad elustiiliettevõtteks, mis annab küll inimestele tööd, ent pole piisavalt suur, et investor sealt kasumlikult väljuda saaks. 20 protsendist saab hea ettevõte ja kümme protsenti start-up'e suudab ka maailma mastaabis midagi saavutada.

«Me oleme veel niipalju noor, et ükski toetatud ettevõtteist pole tänaseks veel tegevust lõpetanud,» tähendas Tõnnisson. Ta ütles, et start-up maailmas võib see muutuda väga kiiresti – kui raha saab otsa ning jätkuinvesteeringuid leida ei suudeta, siis võib firma tegevuse lõpetada vaat et üleöö. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles