Novembris maksis elekter Eestis ja Soomes samapalju

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliin.
Uus Tartu-Viljandi-Sindi kõrgepingeliin. Foto: Elering

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmeil oli Eesti ja Soome elektri börsihind novembris päev-ette turul võrdne kõigil tundidel.

Eleringi andmeil ühtisid Eesti ja Soome hinnad päev-ette turul sajaprotsendiliselt esimest korda.

Eesti hinnapiirkonna keskmine hind langes novembris ligi 12 protsenti 35,41 euroni megavatt-tunni kohta. Eesti hind oli ligikaudu 15 eurot madalam Läti (50,43 eurot megavatt-tund) ja Leedu (50,44) hinnast.

Eesti piirkonnas oli madalaim tunnihind 1,95 eurot megavatt-tunni kohta. Tegemist on ühe madalama tunnihinnaga Eesti hinnapiirkonna ajaloos, teatas Elering.

NPSi süsteemihind langes novembris 2,42 protsenti 29,87 euroni megavatt-tunnist. Hind langes enamikes NPSi hinnapiirkondades.

Süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad novembrikuus tõusid, jäädes 6,47 ja 7,04 euro vahemikku tonni kohta. Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind oli novembris Eleringi hinnangul 31,45 eurot megavatt-tunni kohta.

Vastavalt finantstehingutele Nasdaq OMX Commodities turul võib 2014. aasta detsembriks kujuneda elektrienergia hinnaks NPS Eesti hinnapiirkonnas 43,20 eurot ja 2015. aasta esimese kvartali keskmiseks hinnaks 42,52 eurot megavatt-tunnist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles