Teder: taksoveohinna reguleerimine ei pruugi olla põhiseaduspärane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Andres Haabu

Õiguskantsler Indrek Teder kahtleb jätkuvalt, kas ühistranspordiseaduse eelnõus sätestatud võimalus, et kohalikud omavalitsused (KOV) saavad reguleerida taksoveohinda, on põhiseadusega kooskõlas.

Ühistranspordiseaduse eelnõu järgi võib kohalik omavalitsus kehtestada sõidualustustasu, sõidukilomeetritasu ja ajatasu kõrgeima lubatava määra taksoveol arvestades, et vedaja suudaks katta osutatava teenusega seotud otsekulud, kapitalikulu ja proportsionaalse osa üldkuludest ning teeniks vähemalt mõistlikku ärikasumit, kirjutas Teder eelmisel nädalal riigikogu majanduskomisjonile saadetud kirjas, vahendab BNS. 

«Teatan, et kahtlen jätkuvalt, kas taksoveohinna selline reguleerimine kohaliku omavalitsuse poolt on proportsionaalne ettevõtlusvabaduse piirang, arvestades, et tarbijakaitse eesmärki on võimalik saavutada ka teiste taksoveole kehtestatud piirangutega,» märkis õiguskantsler.

Lisaks juhtis õiguskantsler jätkuvalt tähelepanu sellele, et kommertsliini vedaja kohustust vedada teatud inimesi tasuta võib pidada põhiseaduse mõttes koormiseks, mis riivab ettevõtlusvabadust. Kuna teatud juhtudel võib kõnealune vedajale pandud kohustus osutuda ülemääraseks ettevõtlusvabaduse piiranguks, peaks seadus Tederi hinnangul sisaldama eriregulatsiooni, kuidas ettevõtja saaks taotleda ülemääraste kulude hüvitamist.

Ühistranspordiseaduse eelnõu järgi on riigisisesel liinil tee-, vee- ja raudteeliikluses vedaja kohustatud tasuta vedama last, kes ei ole käimasoleva aasta 1. oktoobriks saanud seitsmeaastaseks, samuti last, kelle koolikohustuse täitmise alustamine on edasi lükatud, puudega kuni 16-aastast isikut, sügava puudega 16-aastast ja vanemat isikut, raske nägemispuudega isikut, sügava või raske nägemispuudega isiku saatjat või nägemispuudega isikut saatvat juhtkoera. Nimetatud kategooriate sõitjate tasuta vedu vedajale ei hüvitata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles