Milline võiks olla tervislik jõululaud?

, Nami-Nami
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peekonisse keeratud kuivatatud ploomid.
Peekonisse keeratud kuivatatud ploomid. Foto: Nami-Nami retseptikogu

Milline võiks olla traditsioonilisest tervislikum jõululaud? Palusime Nami-Nami retseptikogu eestvedajal ja mitme kokaraamatu autoril Pille Petersool välja pakkuda oma mõtted. 

Eestlaste klassikalisel jõululaual on seapraad, ahjus küpsetatud või keedetud kartulid, krõbedad verivorstid, searasvaga hautatud kapsad ja siis veidi köögivilja- ja marjalisandeid – marineeritud kõrvits, marineeritud seened, pohlamoos jms. Kõik väga maitsev, aga meie viimaste aastate leebete talvede ning istuva eluviisi puhul võib-olla liiga rammus. 

Milline oleks tervislikum jõululaud? Mõiste «tervislik» tähendab erinevate inimeste jaoks väga erinevaid asju. Veganid ja toortoitlased kujutavad pühadelauda hoopis teistmoodi ette. 

Ka selle üle võib vaielda lõpmatuseni, kas tervislik tähendab võimalikult väherasvast või tuleks vältida hoopis süsivesikuid (sh jahutooteid ja puuvilju ning tärkliserikkaid köögivilju). Seetõttu on raske pakkuda välja midagi, mis kõikidele meele järgi oleks. 

Aga proovime :)

Pühade ajal on mõnus hõõgveini või glögi juua ja selle sooja põhjamaise joogi kõrvale sobivad hästi väikesed soojad ja külmad suupisted. Näiteks võib ahju pista peekonisse keeratud kuivatatud ploomi (fotol) või siis sinihallitusjuustuga täidetud ja seejärel peekonisse pistetud datli. 

Pehmeid kuivatatud datleid võib ka niisama sinihallitusjuust, fetajuustu või kitsejuustuga täita - sel juhul ei pea neid ahju panemagi. Ka lihtsalt sinihallitusjuustuga serveeritud piparkoogid on väga mõnus pühadeamps ja glögikõrvane! 

Põhiroaks soovitan hoopis kala. Lõhe meeldib paljudele ning peedilitritega kaunistatud ahjus küpsetatud lõhe näeb väga efektne välja. Kuue kuni kaheksa sööja jaoks võta umbes kilone lõhefilee ning eemalda pintsettidega kõik tillukesed luud. Lõika rasvane kõhuäär ära – sellest võid hiljem suppi teha. Maitsesta lõhe korralikult soola-pipraga, siis tõsta ahjuvormi. Puista peale rohkelt hakitud tilli. 

Lõika keedetud väiksemad peedid õhukesteks viiudeks – eriti mugav on seda teha piklike silinderjate peetidega, siis on kõik litrid ühesuurused. Vajadusel lõika peediviilud nt viinapitsi või väikese vormiga väikesteks ratasteks. Laota peedirattad «soomustena» lõhele, nirista peale veidi oliiviõli ning maitsesta kergelt soolaga. 

Kata vorm fooliumiga ning küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, olenevalt lõhefilee paksusest ning soovitud küpsetusastmest. 

Kõrvale sobib nii riis, kartulid kui ka näiteks kuskuss või siis lihtsalt roheline salat. 

Kes aga traditsioonilist lihapraadi ihkab, siis võiks teha kapsa veidi kergema. Mina olen aastaid pakkunud prae kõrvale õlles hautatud kapsaid. Selleks on vaja kilo jagu kapsast (parim on Uus-Kongo oma!), pudel tumedat õlu (nt A le Coqi jõuluporterit), 100 g pruuni suhkrut, 50 g võid, 1-2 tl soola ja teelusikatäis köömneid. 

Kuumuta kõik potis keemiseni, siis hauta tasasel tulel paar tundi, kuni kapsad on pehmed. Sega aeg-ajalt. Kui eelistad mahedama maitsega kapsaid, võid osa porterist asendada koduse õunamahlaga. 

Alati ei pea desserdiks olema kook. Kui jõululaua äärde istuvad vaid täiskasvanud, siis paku neile apelsinilikööris marineeritud apelsine. Selleks arvesta iga sööja kohta üks suur ja magus apelsin ning umbes teelusikatäis või kaks apelsinilikööri. Koori apelsinid ja lõika segmentideks. Pane kaussi, nirista peale liköör ja sega kergelt läbi. Lase vähemalt tund aega jahedas maitsestuda. 

Serveerimiseks jaota maitsestatud apelsinisegmendid koos «marinaadiga» magustoidupokaalidesse. Kaunista kookoshelveste ning granaatõunaseemnete, jõhvikate või pohladega.

Talveõhtutel võib end soojas hoida alkoholivaba astelpajuglögiga. Turul on müügil kaks täitsa toredat glögi (Semu ja Loodusvägi), aga võid ka ise kodus maitsva talvejoogi teha. 

Valmista esmalt väikeses potis umbes liiter musta teed – eriti maitsev jääb Earl Greyga tehtud tee. Lisa potti 5 dl astelpajumahla ja 2,5 dl apelsinimahla. Vürtsidest lisa mõned nelgiterad, kaneelikoor, mõned tähtaniisid ja seejärel magusta pruuni suhkru või meega. Kuumuta jook tasakesi keemiseni, siis keera tuli kinni ja lase joogil veerand tundi tõmmata. 

Serveerimiseks kalla kuumakindlatesse klaasidesse või tassidesse ja serveeri. 

Kindlasti võiks laual olla vesi. Kui suvel paneme maitsevee sisse maasika- ja kurgiviile, siis talvisel ajal võib lisada apelsinisektoreid ja jõhvikaid või granaatõunamarju. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles