Rubla langus pitsitab venelasi tugevalt

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivina kukkuv rubla on muutnud valuutavahetuspunktid Venemaa elanike seas väga populaarseteks.
Kivina kukkuv rubla on muutnud valuutavahetuspunktid Venemaa elanike seas väga populaarseteks. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Ülikooliprofessor Jelena Grekhnikova tunneb rubla languse pitsitust teravalt. Ta kulutab iga paari päeva tagant 1200 rubla toidukaupadele – see on viiendiku võrra enam kui vaid mõned nädalad tagasi.

«See on ebareaalne – kas rubla lõpetab kunagi kukkumise? Võib juhtuda, et ma ei saa osta uut mantlit, 50 dollarit maksvat nutitelefoni või ehteid,» sõnas ta Bloombergile.

Grekhnikova frustratsioon näitab raskusi, millega välismaa ettevõtted Venemaal silmitsi seisavad peale seda, kui paanika ajas rubla kursi rekordmadalale ning ergutas kartusi, et riigi juhid võivad hakata piirama kapitali väljavoolu Venemaalt. See tuli veel lisaks naftahinna langusele ning USA ja Euroopa sanktsioone president Vladimir Putini režiimi vastu.

Ettevõtted tõstavad hindu, et rubla mõju vähendada. Kuigi ettevõtted ei plaani Venemaalt ära tulla, peatas Apple oma toodete müügi internetis – kolm nädalat pärast seda, kui oli veerandi võrra tõstnud iPhone 6 hinda.

Sama on juhtunud ka teiste suurettevõtetega. 3. detsembril tõstis McDonald's Bic Mac'i hinda 2,2 protsenti 94 rublani. Ja nüüdseks on selle hind ikkagi langenud 1,77 dollari pealt 1,35 peale. Novembri keskelt alates on Renault tõstnud autode hinda 8 protsendi võrra.

Olukord läheb enne paranemist veel halvemaks, sõnas Euromonitor Internationali strateegia-, majandus-, ja tarbijaanalüüsi juht Sarah Boumhrey.

Tarbijad peavad tegema «raskeid otsused, sest paljude asjade hinnad tõusevad järsult,» sõnas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles