Liha küpsetamine küpsetuskotis
- Küpsetuskoti kasutamine annab tulemuseks mahlase ja pehme liha.
- Maitsestatud liha tuleb panna küpsetuskotti koos puhastatud köögiviljadega ning lõigata koti ülaosasse ava, et liigne niiskus välja pääseks.
- Seejärel asetada liha ajupannile ning küpsetada vastavalt küpsetuskoti juhises etteantud temperatuurivahemikus, kuni prae sisetemperatuur on veiseliha puhul 60–65 °C, sealihal vähemalt 72 °C.
- Kui liha on küps, võib kotti kogunenud leemest valmistada maitsva kastme.
- Koti asemel võib kasutada ka fooliumi, kuid see tuleb enne küpsetamise lõppu avada, et liha saaks pruunistuda.
Liha küpsetamine savipotis
- Savipotis küpsetamine on praktiline ja säästlik viis, mis muudab isegi vintske liha mahlaseks ja maitsvaks.
- Koos lihaga võib potti panna ka köögivilju.
- Kaanega kaetud savipott asetatakse külma ahju alumisele siinile.
- Savipotis säilib toit kuivamata ka juhul, kui küpsemisaega ületatakse.
- Kuumutamisel tekib potis aur, mistõttu säilivad toitained ja aroom.
- Liha küpseb omas mahlas ja muutub pehmeks.
- Liha pruunistamiseks tuleb viimaseks veerandtunniks kaas pealt ära võtta.
Liha küpsetamine malmpajas
- Kõigepealt tuleb pada pliidile tõsta ja kuumutada selles õli.
- Seejärel pannakse liha patta ja pruunistatakse korralikult iga külje pealt. Lisatakse ka puhastatud köögiviljad, ürdid ja vürtsid.
- Küpsemise ajal on vaja liha aeg-ajalt praeleemega kasta.
- Küpsemine/hautamine peab toimuma madalal kuumusel kaane all, kuni liha on küps.