Valitsus saatis riigikokku finantskriisi ennetamise eelnõu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Täna kiitis valitsus heaks ja saatis riigikokku rahandusministeeriumi eelnõu, millega tahab ministeerium ennetada ja lahendada pankade finantsprobleeme.

Eelnõu peamine eesmärk on ministeeriumi teatel vähendada võimalust, et pankade saneerimiseks oleks vaja kasutada riigieelarve raha. Eelnõu alus on Euroopa Liidu (EL) direktiiv, mis põhineb 2008. aastal maailma tabanud finantskriisi kogemusel.

«Finantskriisi ajal Eestis tegutsevad pangad riigi tuge ei vajanud, aga mitmed teised ELi liikmesriigid pidid oma finantssüsteemi maksumaksjate arvelt märkimisväärselt toetama. Karmistunud reeglid peaksid välistama võimaluse, et pankade saneerimiseks läheks vaja eelarveraha. Pangas tekkinud probleemide eest vastutavad eelkõige omanikud ja juhid ning vajaduse korral ka suuremad võlausaldajad,» ütles rahandusminister Maris Lauri.

Eelnõuga antakse finantsinspektsioonile senisest suuremad volitused panga probleemide korral sekkumiseks. Juhul kui on märgid mõne panga võimalikest likviidsusprobleemidest, võib finantsinspektsioon nõuda näiteks pangajuhtide väljavahetamist või võtta ise vajaduse korral ajutiselt panga juhtimise üle.

Tõsisemate panga võimaliku maksejõuetuse ilmingute korral kannavad esmase kahju aktsionärid ja seejärel suuremad võlausaldajad, peamiselt teised pangad.

Tavahoiustajate kuni 100 000 euro suurused hoiused on ministeeriumi teatel jätkuvalt tagatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles