Eestlaste jõulukaubad tulevad Hiinast ja jõulukuused Taanist

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi pool Eestisse toodud jõulukaupadest tuleb Hiinast.
Ligi pool Eestisse toodud jõulukaupadest tuleb Hiinast. Foto: Liis Treimann / Postimees

Detsembrikuus eestlaste poolt kauplustesse jäetavast jõuluostude rahast läheb peamiselt Hiina – sealt tuleb valdav osa Eestis müüdavatest jõulukaupadest ja ilutulestikust.

Sel aastal toodi jõulukaupu 23 riigist. Sellest 42 protsenti tuli Hiinast ja 11 protsenti Hollandist. Eesti ise viis jõulukaupu 35 riiki, kõige rohkem Saksamaale (44 protsenti) ja Venemaale (20 protsenti).

Jõulukaupade eksport kahekordistus. 2013. aastal eksporditi ja imporditi jõulukaupu 2,5 miljoni euro eest. «Võrreldes 2012. aastaga suurenes jõulukaupade eksport kaks korda ja import 1,4 korda,» märkis statistikaameti juhtivstatistik Jaanika Tiigiste.

Jõulupuid toodi Eestisse 2013. aasta viimases kvartalis üle 100 000 euro eest ning peamiselt Taanist (97 protsenti). «Samal ajal välja viidi jõulupuid üle 700 000 euro eest ning peamisteks sihtriikideks olid Taani ja Suurbritannia,» lisas Tiigiste.

Eesti turul müüdavad ilutulestikutooted on 96 protsendi ülatuses pärit Hiinast. 2013. aastal toodi Eestisse pürotehnilisi tooteid üle 1,2 miljoni euro eest, mis oli 1,6 korda rohkem kui aasta varem.

Statistikaameti andmetel suureneb jaemüük novembriga võrreldes keskmiselt viiendiku võrra. Selline tõus on tavapärane, kuna toimuvad jõulude ja aastavahetuse suurmüügid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles