Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Olde Hansa avaldab oma populaarse jõulumaiuse retsepti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Piret Lakson
Copy
Foto: Olde Hansa

Olde Hansa avaldab Hildegardi jõulumaiuse retsepti, mis on keskaegses restoranis üheks populaarsemaks magustoiduks.

Olde Hansa restoranijuhi Aile Laansalu sõnul olid Hildegardi retseptid keskajal väga hinnatud. Restorani valikus on see magustoit olnud juba umbes kümme aastat.

«Nime on magusroog saanud Hildegard von Bingeni järgi, kelle õpetussõnad, küll olles naine, olid keskajal väga hinnatud,» ütles Laansalu.

Muuhulgas kirjutas Hildegard meditsiinilise sisuga kirjatükke ja pani aluse nn nelja vedeliku teooriale, mis peavad kehas tasakaalus olema. Need on veri, lima, kollane sapp ja must sapp, mille tasakaalu saavat hoida näiteks vürtside kasutamisega. Hildegardi magustoidus kasutataksegi palju vürtse, sh kaneeli ja muskaati, mis soojendavad, ning kardemoni.

Allpool on toodud populaarse maiuse retsept. Olde Hansa maiaemand Agnes ütles, et keskajal juba oli nõnda, et tuli silmaga mõõta ja käega kaaluda, ning toiduainete koguseid tuleb suuresti panna oma maitse järgi nii, kuidas kellelegi sobib.

Hildegardi jõulumaius

  • 400 g toorjuustu
  • 400 ml vahukoort
  • mandlilaastud
  • (Olde Hansa) mandlid
  • apelsinikoored
  • kuivatatud ploomid
  • rosinad
  • kaeraküpsised
  • purustatud metsapähklid
  • pohlamoos
  • piparmünt
  • Limoncello-nimeline sidruniliköör
  • üks supilusikatäis fariinsuhkrut

Hildegardi maiuse valmistamiseks on tarvis esmalt keeta valmis siirup. Siirupi tarbeks tuleb purustada mandlid (kellel Olde Hansa mandleid käepärast ei ole, võib tavalistele mandlitele lisada suhkrut ning muid vürtse). Seejärel lisada kaks supilusikatäit fariinsuhkrut ja mõnisada milliliitrit vett ning lasta segul pool tundi pliidil keeda, kuni siirup võtab õige konsistentsi.

Samaaegselt vahustada vahukoor ja röstida pliidil mandlilaastud. Segada kokku ploomid ja rosinad, lisada juurde hakitud apelsinikoored ja valada kõik üle limoncelloga.

Järgnevalt segada omavahel kõik komponendid: vahukoor, toorjuust, purustatud metsapähklid, siirup, ploomid, rosinad ja mandlid. Kogu segu tuleks panna hetkeks või kauemaks ka külmkappi tahenema.

Serveerimiseks tõsta vaht kaussi, purustada käes peale kaeraküpsiseid ja lisada lusikaga natukene pohlamoosi ja kaunistuseks üks mündileht.

Tagasi üles