Santa Maria menüüinseneri Angelica Udekülli sõnul võib peeti moosile lisades nii mõnegi maitsja arvama panna, et tegemist on hoopiski pohlaga. Igatahes väärib omapärane peedi-rabarberi-õunamoos katsetamist.
Peet annab moosile ilusa värvi ja põneva maitse
Peedi-rabarberi-õunamoos
umbes 2 liitrit
*1 kg peeti või 8 dl peedimahla
*1 kg õunu
*1 kg rabarberit
*3 vanillikauna
'1 tl sidrunhapet või kahe sidruni mahl
*1 kg moosisuhkrut
Peedid koori ja suru läbi mahlapressi mahlaks. Teise variandina võib ka püreestada saumikseriga. Õunad ja rabarberid koori ja lõika väiksemateks kuubikuteks. Pane kõik moosi komponendid potti ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, koori hoolikalt pinnale tekkinud moosivaht. Tõsta moos puhastesse, kuumadesse purkidesse ja sulge kohe õhukindlalt.
_
Udekülli sõnul sobib peet tegelikult magusaks moosiks igasuguses variatsioonis, kuid oluline on alati silmas pidada seda, et peet vajab enda juurde hapet - kas siis sidrunimahla, rababerit või väga haput õuna.
Kui teha moosi ainult peedist, tuleb see tema sõnul liiga läila. «Kui peedisalatitki teha, siis pannakse juurde kas küüslauku või äädikat või mädarõigast,» tõdes Udeküll.
Lisaks moosile võib peedist teha ka siirupit.
Peedi-rabarberisiirup
*300 g peeti
*300 g rabarberit
*200 ml õunamahla
*250 g suhkrut
*1 spl vanillisuhkrut
*½ vanillikauna
Lõika peet ribadeks, koori ja tükelda rabarber ning pane potti. Lisa suhkur, õunamahl ja pikuti pooleks lõigatud vanillikaun ning aja keema. Keeda tasasel tulel kuni peet on pehmeks keenud. Eemalda vanillikaun ning suru mass läbi sõela. Saadud siirup vala kuumadesse pudelitesse ja sule õhukindlalt.
Siirupist saab teha jooki või siis tarretist lisades 1 dl siirupile, 2 dl vett või õunamahla ja 5-7g želatiini.