Eurotsooni ministrid pikendasid Kreeka abiprogrammi kahe kuu võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpank
Euroopa keskpank Foto: SCANPIX

Eurotsooni ministrid kiitsid esmaspäeval heaks Kreeka taotluse pikendada kahe kuu võrra senist abiprogrammi, mis pidi lõppema 31. detsembriga.

Euroopa Liit oli kaalunud pikendada seniseid karme laenutingimusi kuue kuu võrra järgmise aasta keskpaigani, kuid Ateena teatas, et on valmis kaaluma paeguse ebapopulaarse programmi pikendamist vaid mõne nädala jagu.

«Eurogrupp suhtub positiivselt Kreeka taotlusse EFSFi (Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi) programmi tehniliseks pikendamiseks kahe kuu võrra,» seisab eurogupi avalduses.

Kreeka peaministri Antonis Samaras sõnul võimaldaks programmi pikendamine mõnede riikide parlamentidel hääletada senisele abiprogrammile järgneva uue leppe üle, mille tingimused oleks praegusest leebemad. Ent uue laenuleppe jaoks on vaja senine abiprogramm lõpetada.

Vajadus uue laenu järele muutus pakiliseks, kui Kreeka valitsus oktoobris teatas, et soovib finantsjärelevalvest vabaneda.

See ehmatas turge ning Kreeka võlakirjade intressid tõusid taas ohtlikult kõrgele ja õhus oli tunda uue kriisi hõngu. Sellele lisandusid nädalalõpul uued vägivaldsed meeleavaldused, mis tekitas kartusi, et Kreeka võib jälle kujuneda euroalale probleemiks.

«See ei oleks esimene kord, kui programmi tuleb pikendada,» ütles Saksa rahandusminister Schäuble kohtumise eel, rõhutades, et Kreeka peab kindlalt reforme jätkama.

Rahvusvahelised kreeditorid -- Euroopa Komisjon, Euroopa Keskpank ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ehk troika ei ole rahul Kreeka valitsuse eelarvega, mis nende hinnangul on liiga optimistlik, ning nõuavad täiendavaid kärpeid.

Samaras sellega nõus ei ole.

Eelarvekokkulepe tagab Kreekale 240 miljardi eurosest abiprogrammist viimase, 1,8 miljardi euro suuruse laenumakse, mida Kreeka vajab juba sel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles