Euroala rahandusministrid on Kreeka lahendusele lähedal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp.
Kreeka lipp. Foto: Mihkel Maripuu

Euroala rahandusministrid kinnitasid esmaspäeval, et Kreeka uue kriisi vältimise lahendusele ollakse üsna lähedal, kuigi rahvusvahelised kreeditorid ehk troika ei ole rahul Kreeka valitsuse eelarvega, mis nende hinnangul on liiga optimistlik.

«Vaja oleks natuke rohkem aega, aga ma usun, et me suudame lahenduse leida,» ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble kohtumisele saabudes, vahendab BNS.

Uus laenuvõimalus Ateenale muutus vajalikuks pärast seda, kui Kreeka valitsus oktoobris teatas, et soovib finantsjärelevalvest vabaneda. See ehmatas turge ning Kreeka võlakirjade intressid tõusid taas ohtlikult kõrgele ja õhus oli tunda uue kriisi hõngu. Sellele lisandusid nädalalõpul uued vägivaldsed meeleavaldused, mis tekitas kartusi, et Kreeka võib jälle kujuneda euroalale probleemiks.

Et Kreekale saaks anda uut laenu, tuleb enne lõpetada vana abiprogramm. Kuid seni on Kreeka valitsuse ja troika vastuolud sedavõrd suured, et lahendust enne aasta lõppu on raske näha.

Rahandusministrid arutavad senise abiprogrammi pikendamist. See ei oleks esimene kord, kui programmi tuleb pikendada, ütles Schäuble, kes rõhutas, et Kreeka peab kindlalt reforme jätkama. Eelarvekokkulepe tagaks Kreekale 240 miljardi eurosest abiprogrammist viimase, 1,8 miljardi euro suuruse laenumakse. Kreeka vajab seda juba sel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles