NATO arsenali lisandus YouTube

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YouTube
YouTube Foto: AFP/SCANPIX

Pealiskaudselt Vene meediat tarbivate inimeste silmis on Lvivi linn Ukraina lääneosas vist küll vägivaldsete fašistide meelevalla alla langenud.

Seetõttu võib neile valmistada pettumuse hiljuti YouTube’i riputatud video «Ukraine: where are all the fascists?» (Ukraina: kus on kõik fašistid?) – korrespondent kõmbib mööda rahulikke tänavaid ning küsitleb naerusuiseid ning ilmselgelt mitte sõjakaid poodlejaid.

Video on tootnud ja avaldanud NATO, kirjutab Financial Times. Tegemist on tagasihoidliku uue relvaga võitluses Kremli infokampaania vastu, mis kujutab läänele värsket ohtu lisaks Vene pommidele ja spioonidele.

«Venemaa on teinud informatsioonist relva selles kriisis,» ütles NATO peasekretäri abi poliitilistes küsimustes James Appathurai. «Nad tungivad sügavale meie oma valijaskondadesse, et mõjutada poliitikat.»

NATO ametnikud ja lääne poliitikud kardavad, et Vene kampaania võib lõplikult lõhestada Euroopa hapra konsensuse Venemaa vastaste sanktsioonide vajalikkuse osas Ukraina sündmuste kontekstis.

Näiteks tuleb kantsleril Angela Merkelil maadelda Saksamaal arvestatava seltskonnaga, kes Vene presidenti Vladimir Putinit mõistab ja viimase poole hoiab – kas siis ärilistel või ajaloolistel põhjustel.

Ka mujal Euroopas on Kremli külvatud kahtluseivad siin-seal idanema läinud, eriti varasemalt Nõukogude mõju all olnud ja kehval järjel kaguosas.

NATO strateegid saavad hästi aru, et Putin «pole hull», ütles Briti mõttekoja Royal United Services Intitute rahvusvahelise tegevuse direktor Jonathan Eyal ning lisas, et seepärast ei saada nad näiteks ilmselt ülepeakaela tanke Baltimaadesse. «Selle asemel tuleb meil arvestada pikaajalise propagandakampaaniaga,» usub Eyal.

NATO peakorteris Brüsselis on hakanud koos käima kõrgetasemelised delegatsioonid kõikjalt Euroopast, et värskele väljakutsele lahendust leida. Lvivi video ongi üks koosistumiste vilju. Täna varahommikuse seisuga oli seda vaadatud 43 556 korda. Enamik tavalisi NATO videoid 2000 vaatamise latti ei ületa.

NATO siseringi allikate sõnutsi on oodata sedasorti materjali lisandumist. Töö käib ka teistes kanalites ning muuhulgas on Riias avatud NATO strateegilise kommunikatsiooni keskus, kus peaksid küpsema ideed propaganda-vastaseks võitluseks.

NATOs tunnistatakse, et võimsa ja vaat et globaalse Vene kampaania kõrval on nende pingutused alles lapsekingades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles