Mõte: e-sigarettide vedelikud võiksid olla aktsiisiga maksustatud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Foto on illustratiivne.
E-sigaret. Foto on illustratiivne. Foto: JOE RAEDLE/AFP

Kuigi enamik e-sigareti suitsetajaist tarbib nikotiiniga e-sigarette, mis sarnaselt tavalisega kahjustavad tervist, ei ole vedelik maksustatud aktsiisiga nagu tavasigaretid seda on. 

KPMG Advokaadibüroo vandeadvokaat Elvira Tulvik leiab, et olukord võiks muutuda.

"Kuna tegemist on üsna uudse tootega, mille turg koos selle trendidega ei ole veel hästi teada, siis alustada võiks üsna madalast maksumäärast. See tagaks ka selle, et e-sigarett ei liigu kohe musta turgu, mis juhtub tihti ülemaksustatud toodetega," ütles Tulvik.

Tema hinnangul võiks maksustada vaid vedelikke, mitte seadmeid.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Mailin Aasmäe nentis, et e-sigaret ei mahu traditsioonilise sigareti mõiste alla. «Kuna elektrooniliste tubakatoodete versioone tuleb turule aina juurde, vajab analüüsimist, mida ja kuidas maksustada,» ütles Aasmäe.

«Elektrooniliste tubakatoodete maksustamisel enne teisi liikmesriike tuleb arvestada, et maksustamise mõju ei pruugi olla efektiivne. Tarbijal on võimalik soetada e-sigarette liikmesriigist, kus neid ei maksustata aktsiisiga või kaugmüügi korras, mida on väga keeruline kontrollida,» leidis Aasmäe. Ta märkis, et siiani maksustab e-sigarettide vedelikke vaid Itaalia - maksuobjektiks on nikotiinisisaldusega e-sigaret.

Tulvik ütles, maksustamise eeliseks oleks nii suurem maksulaekumine nii aktsiisi kui ka käibemaksu näol kui tubakatoodete kättesaadavuse piiramine.

«Sarnaselt klassikalistele tubakatoodetele on üheks aktsiisi funktsiooniks tõsta toote hinda selliseks, et selle soetamine ei oleks liiga kerge. E-sigarettide puhul on leitud, et need on potentsiaalselt vähemkahjulikud kui tavalised sigaretid, kuid tegemist on siiski tervist kahjustava tootega,» ütles Tulvik.

E-sigaret pole ohutum tavasigaretist

E-sigarettide mõjust kirjutas Tervise Arengu Instituudi ekspert Tiiu Härm.

E-sigarette reklaamitakse kui tavasigaretile ohutut alternatiivi või abivahendit suitsetamisest loobumiseks. Tegelikult ei ole e-sigaret tavalise sigareti «tervislikum» variant. Juhul kui e-sigareti kapslid sisaldavad nikotiini, siis suitsetaja nikotiinisõltuvusest ei vabane ning nikotiini kahjulik mõju organismile kestab edasi. Seadeldis ei ole tootja poolt mõeldud suitsetamise lõpetamiseks, küll aga nikotiinisõltuvuse jätkamiseks tubakasuitsetamist keelavates kohtades.

E-sigareti vahendusel pihustatakse aurustatult kasutaja hingamisteedesse keemiline segu – vedel tööstuslik nikotiin, millele on lisatud propüleenglükooli, glütseriini, erinevaid maitse- ja lõhnaaineid. Terviseeksperdid Jaapanis avastasid aga paljude sigarettide vedelike tekitatud aurus suures koguses kemikaale nagu formaldehüüd ja atseetaldehüüd. See aurustatud keemia, mida kopsu inhaleeritakse, on toksiline ja võib olla tervisele väga ohtlik. Uuringud on näidanud, et selline toksiliste kemikaalide kokteil ärritab ja kahjustab märkimisväärselt hingamisteid ja kopsukude. E-sigarettide kasutamine võib tekitada bakteriaalsete infektsioonide resistentsust antibiootikumidele ja ravimitele raskesti alluvat pneumooniat. Jaapanlaste uuringu kohaselt sisaldab elektrooniline sigaret kümme korda rohkem vähki tekitavaid aineid kui tavaline tubakas.

Mõned väidavad, et e-sigaretid on turvalised ja suitsuvabad ja väljaahingatava e-sigareti aur on vähem toksiline kui sigareti väljahingatud suits. Uuringud tõestavad aga, et e-sigareti kasutaja väljahingatav aur võib sisaldada nikotiini, metallide osiseid ja mitmeid kantserogeene. Aur tekitab hingamisteede ja silmade ärritust, kuiva kurku, peavalu, iiveldust, okendamist. Lastel aga kähedat häält ja hingamisprobleeme. Näeme, et e-sigareti toime sarnaneb mõneti tavasigareti toimele ja ka tervisemõjurid on sarnased. Võtmesõnaks on nikotiin, mis on tugev sõltuvust tekitav närvimürk ja millel on organismi kahjustav toime.

Laste ja noorte puhul võib e-sigaret tuua neid sigarettide suitsetamise juurde. Neile on atraktiivsed lõhnastatud, nikotiinivabad täitevedelikud. Ka USA koolinoorte uuringust selgus, et e-sigaretti proovinud noored hakkavad kaks korda suurema tõenäosusega suitsetama tavalisi sigarette, võrreldes nendega, kes e-sigaretti ei olnud proovinud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles