Rockefeller: üleilmse finantskriisi tekitasid pankurid

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Rockefeller.
David Rockefeller. Foto: Globallresearch

Üleilmse finantskriisi tekkes oli võtmeroll pankuritel, kuid neil oli ka abilisi, väidab USA pankur, filantroop ja üleilmastumise ideoloog David Rockefeller ajalehele Handelsblatt antud intervjuus.

«Muidugi mängisid pankurid kriisis peaosa. Meeletu laenuandmine ja klientidele müüdud eksootilised uued tooted- kõik see oli finantskriisi põhjuseks,» lausus Rockefeller vastuseks küsimusele, kas pankuritel lasudb üleilmse kriisi tekkes süüd.

Samas on 95-aastane USA pankur veendunud, et süüd ei saa vaid pankurite kaela veeretada ja neil oli rida abimehi: poliitikud, kinnisvaramaakerid, USA keskpanga süsteem.

Tema sõnutsi oli buumiaegne usk reguleerimatusse turumajandusesse hirmutav, mis sulges paljude inimeste silmad reaalsuse ees. Samas näitab ajalugu, et sellised asjad juhtuvad pidevalt. «Praegune kriis ei jää viimaseks: need korduvad pidevalt,» tõdes Rockefeller.

Tema sõnusti oleks USA keskpank pidanud õigel ajal ehk 2007. aasta lõpus või 2008. aasta alguses intressimäära tõstma või vähemalt tegema nägu, et seda võimalust kaalutakse. Rockefelleri sõnul oleks see ebakvaliteetset laenamist vähendanud. Seda aga ei tehtud ning nüüd peame me nende tägajärgedega elama, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles