Ajalukku minevaid Leedu litte saab vahetada ka Eestis

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedus on jub ahinnad väljas nii eurodes kui littides.
Leedus on jub ahinnad väljas nii eurodes kui littides. Foto: AFP/SCANPIX

1. jaanuaril 2015 võetakse Leedus liti asemel kasutusele euro ning Eesti Pank, nagu ka teised euroala keskpangad, vahetab liti pangatähti eurodeks teenustasuta 2. jaanuarist veebruari lõpuni.

Alates 2. jaanuarist  pakub Eesti Pank  võimalust vahetada liti pangatähti eurosularahaks keskkursiga ja teenustasuta oma muuseumis selle lahtioleku ajal, teatas Eesti Pank. Päevalimiit inimese ja tehingu kohta on 1000 eurot. Liti münte Eesti Pank ei vaheta. Raha vahetatakse kursiga 1 euro = 3,45280 litti.

Alates märtsist saavad inimesed enda kätte jäänud litte vahetada keskkursiga vaid Leedus. Leedus on võimalik vahetada keskkursiga nii liti pangatähti kui ka münte pangakontorites kuni  järgmise aasta juuni lõpuni ning 330 Leedu postkontoris kuni märtsi lõpuni. Mõned pangad vahetavad Leedu liti pangatähti kuni 31. detsembrini 2015. 1. jaanuarist vahetab litte eurodeks ka Leedu keskpank – keskkursiga, piiramatus koguses ja tähtajatult.

Leedu pankades arvelduskontodel olevad litid vahetatakse eurodeks automaatselt keskkursiga ja teenustasuta.

Leedu litt kehtib ametliku maksevahendina veel kahe nädala jooksul pärast euro kasutuselevõttu. Alates 16. jaanuarist on Leedus ainuke ametlik maksevahend euro.

Eesti Panga muuseumis saab jätkuvalt vahetada ka nii krooni pangatähti kui ka münte eurodeks kursiga 1 euro = 15,6466 krooni. Teenus on tasuta.

Eesti Panga muuseum on avatud teisipäevast reedeni kell 12–17 ja laupäeviti kell 11–16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles