Saladuse jälil: kuidas seljatada kiusatus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära vaata paremale.
Ära vaata paremale. Foto: Izhar Cohen / WSJ

Kiusatuste suhtes vankumatuks jäävatel isikutel näib olevat salastrateegia: nad väldivad teadlikult olukordi, kus enesekontroll alt võiks vedada.

Nagu näitab Florida ülikoolis teostatud uuring, teevad distsiplineeritud inimesed sageli otsuseid, mis minimeerivad nende kokkupuuteid kiusatuste ja häirivate faktoritega.

Näiteks kaasati ühte uuringu käigus tehtud testi 38 tudengit, kellest poolte enesekontroll leiti küsitluste käigus olevat üle keskmise ja ülejäänutel alla selle, kirjutab Wall Street Journal.

Üliõpilastele öeldi, et neil tuleb lahendada anagramm ning anti valida, kas teha seda kärarikkas kohvikus või vaikses laboratooriumis, mis ei olnud aga kohe saadaval.

Alla keskmise enesekontrolliga tudengitest valisid 37 protsenti labori, 63 protsenti aga kohviku. Võrdluseks: üle keskmise enesekontrolliga üliõpilaste puhul valisid 53 protsenti labori ja 47 kohviku.

Uurijad järeldavad, et kõrge enesekontroll ei ole niivõrd seotud häirivatest teguritest jagusaamise, vaid nende vältimisega.

Miskipärast pidasid teadlased vajalikuks rõhutada, et nende leid ei pruugi puudutada toitumisega seotud kiusatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles