600 g kooritud ja puhastatud kuubikuteks lõigatud õunu
400 g kuubikuteks lõigatud sibulat (võib ka punast)
1 dl valget veini või vett
2 sidruni mahl ja riivitud koor
330 g moosisuhkrut
Vala õunad, sibulad, vein ning sidrunimahl ja koor keedunõusse. Keeda aeg-ajalt segades 10-15 minutit. Lisa moosisuhkur, kuumuta uuesti keemiseni ja keeda 3-5 minutit. Jahuta aeg-ajalt segades umbes15 minutit. Eemalda vajadusel vaht. Vala puhastesse soojadesse purkidesse, sulge purgid ja säilita jahedas. Sobib liharoogadega, ulukilihaga, maksatoitudega.
Tükkidega õuna-kaneelimoos
1 kg kooritud ja tükeldatud õunu
1 dl õuna täismahla
2 kaneelikoort
Vala õunad, mahl ja kaneelikoor keedunõusse. Keeda 5 – 10 minutit sõltuvalt sellest, kui kõvade õuntega on tegemist. Lisa moosisuhkur, lase uuesti keema tõusta ja keeda madalal kuumusel veel 2 - 5 minutit. Lase veidi jahtuda, eemalda kaneelikoored ja vala moos purkidesse. Säilita külmas.
500 g tomateid
500 g õunu
200 ml vett
330 g moosisuhkrut
Kasta tomatid korraks kuuma vette, koori ja tükelda. Koori õunad, eemalda südamik ja riivi. Pane tomatid, õunad ja vesi keedunõusse ning keeda tasasel tulel pidevalt segades 10 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 2 minutit. Eemalda moosilt hoolikalt vaht. Vala eelsoojendatud hoolikalt pestud purkidesse. Sulge purgid ja säilita jahedas.
Õunamoos piparkoogimaitseainega
2 kuni 3 kg õunu
2 dl vett
1 kg suhkrut
Pool pakki piparkoogimaitseainet
Pese õunad, lõika neljaks ja eemalda südamikud. Pane koos vähese veega potti ning kuumuta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni õunad pehmenema hakkavad.
Lisa suhkur ja piparkoogimaitseaine ning kuumuta veel 10-15 minutit, kuni õunad on pehmed ja läbipaistvad. Pane kuum moos kuumadesse steriliseeritud purkidesse ja kaaneta kohe.