Väiketootajad: masstoodetud jogurt on rämpstoit

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika väiketootajad soovitavad massitoodetud jogurtitele eelistada ökoloogilisi.
Ameerika väiketootajad soovitavad massitoodetud jogurtitele eelistada ökoloogilisi. Foto: SCANPIX

Ameeriklaste hulgas on tekkinud poleemika – väiketootjaid esindav huvigrupp väidab, et selliste massitootajate nagu Yoplait ja Dannon info jogurti tervislikkusest on eksitav.

Tarbimisuudiste portaali Consumer Affairs sõnul on ristiretke ette võtnud Wisconsini osariigis tegutsev Kornukoopia Instituut, mis teeb oma värskeimas aruandes massitöösturitest joguritootjatele kaks etteheidet.

Esmalt väidavad nad, et puuviljamaitselistes jogurtites ei ole tegelikult looduslikke puuvilju. Teiseks on neil probleem jogurtis sisalduvate magusainetega – selles on kas liiga palju suhkrut või on suhkru asemel kasutatud hoopis tehislikku suhkruasendajat, aspartaami.

Instituut viitab Yale’i ülikooli molekulaarbioloogia professori Qing Yang’i väitele, et tehislike suhkruasendajate kasutamine toidus on otseses seoses ülekaalulisusega. Lisaks on loomade peal läbi viidud laboritestid leidnud seoseid tehislike suhkruasendajate kasutamise ning vähi- ning närvihaigusteriski kasvamisega.

Huvigrupp ei taotle selle info avaldamisega jogurtitarbimisest loobumist, vaid soovitab eelistada looduslikult puhtaid jogurteid. Nende sõnul tõi tavapäraste ja ökoloogiliste jogurtite testimine välja, et viimastes on kasulike bakterite sisaldus suurem.

Instituut on esitanud ka ametliku kaebuse USA toidu- ja ravimiametile selliste suuremate jogurtitootjate vastu nagu Yoplait ja Dannon, väites, et jogurti nime kasutamine nende toodete etikettidel eksitab tarbijat. Dannon Activia jogurtid on müügil ka Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles