Volkswagen hoiatab autoturu languse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen. Foto on illustreeriv.
Volkswagen. Foto on illustreeriv. Foto: AP / Scanpix

Volkswagen lõi eile häirekella autotööstuse tuleviku pärast ja hoiatas, et tänavu teisel poolaastal kuivab üleilmne sõidukiturg kokku.

VW juhatuse liige ja müügijuht Christian Klingler andis mõista, et ees ootab künklik ja kivine tee. Firma enda müügikasv aeglustus juulikuus märgatavalt.

«Nüüd kus stiimulid ja romuprogrammid möödas, käib globaalse autoturu hoog maha,» ütles Klinger, vapustades oma sõnadega isegi vaatlejaid ja analüütikuid.

Kuigi enamik analüütikuid ja autotööstuse tippjuhte on tegelikult teadlikud, et kasv teisel poolaastal aeglustub, ei ole müügilangust ennustanud praktiliselt keegi.

«Me usume, et maailma lõikes püsib müük veidi üle 2009. aasta teise poole taseme,» ütles IHS Global Insighti analüütik Christoph Stürmer.

Kuid ta lisas, et tootmistase langeb oluliselt, kuna paljud massitootjad kruttisid tempo tehastes esimese kuue kuuga liiga kõrgele.

«Tegelikult oligi aeg, et keegi pasunat puhuks, kuna eufooria on läinud liiga suureks,» ütles Stürmer. «See hoogne tootmine kindlustab kuni aasta lõpuni tõsise lahingu hinnakujunduse areenil.»

Esimesed kuus kuud aitasid suured autotootjad müügiga järje peale. Paljud tulid pärast mullust kriisi uuesti kasumisse. Nüüd on aga valitsuste abi läbi ja Euroopas käes kärbete ajastu – mistõttu IHS Global Insight prognoosib Lääne-Euroopa automüügile teiseks poolaastaks aastatagusega võrreldes 1,1 miljonilist langust ehk 5,5 miljoni masina müüki.

Esimese poolaasta peamised vedurid olid USA ja Hiina. Seal kasv ka jätkub, kuid paari viimase kuuga on minek tunduvalt aeglasemaks jäänud.

VW juulikuised müüginumbrid näitavad kujukalt, kui tugevasti taastumisele pidurit on vajutatud.

Juuli tarned tõusid 2,9 protsenti, andes tulemuseks kokku 572 200 autot. Võrdluseks: juunis oli kasv 5,7 protsenti, maikuus aga 8,6 protsenti. Kuna esimene kvartal oli väga jõuline, on VW esimese seitsme kuu müük ikkagi 13,7 protsenti üleval.

Jaanuarist juulini müüs VW rekordilised 4,16 miljonit autot.

Klingler hoiatas aga, et sellise tempo hoidmine läheb raskeks. «Kriisieelsete kõrgtasemeteni me tänavu ei küüni,» ütles ta globaalseid turgusid silmas pidades.

«Mis meid endid puudutab, siis lähikuudel kasv küll jätkub, kuid väljakutseid saab olema palju. Ärikliima hakkab taas keerukaks muutuma,» lisas ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles