EAS loobub mitme valdkonna toetamisest

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Tomberg
Hanno Tomberg Foto: Toomas Tatar

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus tutvustas täna oma strateegiat uueks Euroopa Liidu rahastusperioodiks 2014-2020. Uuel perioodil väheneb EASi eelarve neljandiku võrra 588,1 miljoni euroni.

Ligi kolmandiku võrra vähenevad ettevõtluse ja regionaalkeskuse valdkonna eelarved, viis protsenti väheneb turismi rahastus, aga 99 protsendi võrra suureneb ekspordi eelarve.

EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi sõnul keskendub sihtasutus uuel perioodil Eesti ekspordivõimelise majanduse kasvatamiseks ja lisandväärtuse kasvule, panustab teadus- ja arendustegevuse mahukasse ettevõtlusesse, tooteuuendustesse, eksporti ja ettevõtete kasvu. Välisinvesteeringute puhul keskendutakse suuremat lisandväärtust loovate investeeringute Eestisse toomisele. Regionaalvaldkonnas fokusseeritakse ettevõtluse ja ettevõtluskeskkonna arendamisele maapiirkondades.

EASi juhatuse liige Sigrid Harjo tõi välja, et sihtasutus lõpetab näiteks MTÜde nõustamise, lairibaühenduse toetamise, gümnaasiumivõrgu ehitamise. Lisaks ei pakuta näiteks enam mõningaid spetsiifilisi toetusi nagu messidel osalemise toetus, aga need on koondatud ettevõtja arenguplaani meetme alla. Regionaalarengu poole peal ei toetata enam kohalikke avalikke teenuseid, nagu hooldekodusid või muid sotsiaalobjekte. Pigem saadakse rahasid lasteaiakohtade loomiseks, kergliiklusteede ja linnaruumi  arendamiseks.

Tomberg lisas, et kui eelmisel perioodil oli rahalise toetuse jagamisel põhirõhk masinate ja seadmete soetamisel, siis nüüd pigem teadmiste omandamisel. Juurde tulevad ekspordile suunatud ettevõtetele mõeldud loomemajandusmeetmed ning nõudluspoole poliitikad ehk targemad riigihanked.

Uue perioodi muutused mõjutavad Tombergi sõnul kindlasti ka EASi struktuuri ja töötajaid, kuid alles alates 2016. aastast. «Kui selle aasta eelarve oli üle 70 miljoni euro, siis järgmiseks aastaks oleme planeerindu 104 miljoni eurost kogueelarvet, kuna meil tuleb lõpetada ära eelmine periood ja alustada uut. Töökoormus kasvab oluliselt. Mis edasi saab, sõltub sellest, kui palju me nõustamiskompetentse siin kasvatada saame ja tahame. Nõustamine on teadupärast palju keerulisem, kui raha jagamine. Kindlasti mingid korrektuurid ettevõtte struktuuris ja töötajaskonnas tulevad, aga see kõik saab toimuma alates 2016. aastast,» kirjeldas Tomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles