Venemaal vallandus osturalli

Urho Meister
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva panga töötaja raha lugemas.
Moskva panga töötaja raha lugemas. Foto: MAXIM ZMEYEV / REUTERS

«Minule kinkis valuutakriis uue Bromptoni 100 naela odavamalt kui Britannias,» ütles Wall Street Journalile Moskva ajakirjatoimetaja Pjotr Favorov – jutt käib brittide toodetud kokkupandavast jalgrattast, mis maksab sünnimaal umbkaudu 1000 naela.

Moskvas müüakse neid rattaid rublade eest ning nagu paljude teistegi kaupade puhul ei ole hindu veel rubla järsu langusega korrigeeritud. Seetõttu üritavad paljud oma suuremad ostud praegu ära teha, enne kui rubla veelgi kukub või hindu devalvatsioonist tulenevalt tõstetakse.

«Inimesed üritavad oma sularahast lahti saada ning ostavad pühadeks kingid varakult valmis,» ütles Inventive Retail Groupi kõneisik Lujudmila Semuškina. IRG peab Venemaal ligikaudu 270 poodi, kus müüakse muuhulgas Apple’i, Sony ja Lego kaupa.

«Inimesed on hakanud tulema meie elektroonikapoodidesse ilmse ostukavatsusega,» ütles Semuškina, kelle sõnutsi kulutatakse üsna heldelt – haarates ikka suuremaid ja moodsamaid telereid.

Vaatlejate hinnangul on ostlemine järjekindlalt hoogustunud juba alates septembrist. Ralli piirdub siiski peamiselt suurlinnadega nagu Moskva ja Peterburg, kus tarbijad on jõukamad. Jekaterinburgi Lenini puiesteel asuvast City Centeri ostukeskusest öeldi näiteks, et mullusega võrreldes on müük 50 protsenti all.

Kuna finantsturud on Venemaal primitiivses seisus ning investeerimisvõimalused piiratud, ostetakse raha eest – kui seda on – pigem mingeid asju.

«Venemaal, kriis või mitte kriis, on kodumasinaid ja seadmeid alati nähtud kui investeeringut,» ütles kauplusteketi M-Video pressiesindaja Anton Pantelejev. «Vähesed võivad võimaldada endale investeerimist kinnisvarasse ning säästud ei ole laialt levinud, eriti regioonides.»

Et müüki käimas hoida, üritab M-Video devalvatsioonist tingitud importkauba hinnatõusuga võimalikult kaua viivitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles