Riik võib hakata gaasivaru hoidma Lätis või Leedus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasiballoon. Foto on illustreeriv.
Gaasiballoon. Foto on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Veeldatud maagaasi (LNG) niinimetatud SOS-terminali optimaalne maht on vahemikus 20 000–30 000 kuupmeetrit, ei saa välistada, et seda gaasivaru hoitaks Lätis või Leedus.

«SOS-terminali suurus sõltub gaasi tarbivate niinimetatud kaitsetute tarbijate vajadusest, see tähendab tarbijaid, kelle peamine energiaallikas on gaas. Seda arvesse võttes oleks terminali optimaalne maht vahemikus 20 000 kuni 30 000 kuupmeetrit. Samas ei saa välistada, et seda gaasivaru hoitakse Läti hoidlas või Leedus LNG terminalis,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) energeetika osakonna juhataja Timo Tatar BNSile.

Tema sõnul tuleb optimaalse hoiustuskoha valikul kaaluda erinevaid võimalusi, võttes arvesse aspekte nagu varustuskindlus ja hoiustamise maksumus. «Seetõttu on veel vara öelda, kes, kas ja kuhu selle terminali rajab. Veeldatud kujul gaasivaru hoidmisel oleks ilmselt eelis regionaalse suurusega terminalil, kus terminali kulude jagunemise tõttu suurema gaasimahu peale oleks hoiustamise tariif soodsam,» märkis ta.

Samas ütles ta, et kui terminal rajataks Eestisse, siis võimalike asukohtadena omaksid teatavat eelist TEN-T priotiteetsetesse transpordikoridoridesse kuuluvad sadamad ehk Tallinn, Paldiski ja Sillamäe, kuna laevade punkerdamine veeldatud gaasiga on Läänemerel kasvav turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles