Õhksoojuspump võib rikkuda maja ja tervise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
professor soovitab soojuspumpa puhastada tunduvalt sagedamini kui Eestis kombeks-igas kuus.
professor soovitab soojuspumpa puhastada tunduvalt sagedamini kui Eestis kombeks-igas kuus. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Ehkki õhksoojuspumpade paigaldamine muutub üha populaarsemaks, kujutavad hooldamata või valesti paigaldatud soojuspumbad endast suurt ohtu inimese tervisele, ütles arhitekt ja Oulu ülikooli arhitektuuriprofessor Panu Kaila.

«Hooldamata õhksoojuspump rikub maja, kuid ennekõike mõjub halvasti inimese tervisele,» rääkis Kaila ajalehele Kauppalehti.

«Elasime varem Jaapanis, kus maju köetaksegi pelgalt soojuspumpade abil. Meie elamises oli soojuspump, mida polnud hooldatud kümme aastat. Mu naisel tekkis selle tõttu astma,» rääkis Kaila.

Kaila sõnul on ta veendunud, et soojuspumbad põhjustavad tulevikus majades suuri probleeme seoses niiskuse ja hallitusega.

«Hallitusega võitlevaid majapidamisi on Soomes palju, soojuspumbad on aga uus nähtus. Kardan, et soojuspumbad käivitavad majades uue hallitust põhjustava mehhanismi,» ennustas ta.

Professor tuletas meelde, et õhksoojuspumpa tuleb korrapäraselt hooldada. »Olen rääkinud sellest probleemist soojuspumpade müüjatega. Nende sõnul jätavad pooled ostjad oma soojuspumba hooldamata,» nentis ta.

Soojuspumbatootjate ühenduse tegevjuhi Petri Koivula sõnul tuleks soojuspumpa puhastada koguni kord kuus, kui see on pidevas kasutuses. Panu Kaila soovitusse varustada kõik seadeldised vastava hoiatusega Koivula aga pooldavalt ei suhtu.

«Sellisel juhul tuleks kõik elektrilised kodumasinad varustada hoiatusega, sest kõik nad vajavad regulaarselt puhastamist,» nentis ta.

Kaila sõnul on eriti riskantne kasutada õhksoojuspumpa maja sisetemperatuuri jahutamiseks. «Soomes ei ole maju ehitatud sisetemperatuuri jahutamist silmas pidades. Majade soojustamiseks kasutatakse massiliselt mineraalvilla, mis on niiskusele väga vastuvõtlik. Pruugib vaid soojuspumba kondensvett mineraalvillale sattuda, kui see sinna aastateks hallitama jääb,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles