Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll jagab soovitusi hoidistamiseks.
Kümme nõuannet hoidistamiseks
*Põnevaid ja uudseid maitseid lisavad hoidistele erinevad maitseained: must ja valge pipar, vürts, kaneelikoor, sinepiseemned, vanillikaun, nelk, loorber ja tšillipipar.
*Suurepärase maitse ja kauni värviga hoidise saamiseks kasuta värskeid puuvilju ja marju. See aitab vältida ka hoidiste riknemist.
*Kasuta parima kvaliteediga maitseaineid. Terveid (purustamata) maitseaineid kasutatakse hoidistamisel kõige sagedamini. Need võib siduda marinaadi keetmise ajaks riidetüki sisse ning eemaldada enne purkide kaanetamist – see aitab vältida hoidises kasutatud viljade tumenemist.
*Suhkru kasutamine hoidistamisel pehmendab soola ja äädika maitset. Vähema suhkru- või soolasisaldusega hoidised on tervislikumad. Säilita neid jahedas ruumis või külmikus.
*Hoidiste pikaajalise säilimise võtmesõnaks on puhtus. Pese hoolikalt viljad ja marjad. Purgid, pudelid ja kaaned on soovitav ka steriliseerida (keevas vees või ahjus).
*Väldi kuumade purkide-pudelite asetamist külmale või märjale alusele, kuna see võib põhjustada nende pragunemist või purunemist.
*Eemalda hoidistamise ajal pinnale tekkiv vaht, et pikendada hoidiste säilivust. Just vahtu keeb kokku aineid, mis soodustavad käärimist.
*Paksema konsistentsiga moosi saamiseks kasuta moosisuhkrut, mis sisaldab pektiini.
*Täida purgid ja pudelid korralikult, et ei jääks tühja õhuruumi (õhk soodustab bakterite teket). Suletud kuumad purgid ja pudelid jahuta kiirelt.
*Kurkide marineerimisel peaks marinaadi olema vähemalt 1/3 kurkide kogusest. Kurgid säilivad paremini, kui neid hoida enne hoidistamist mõned tunnid kerges soolvees. Krõmpsu ja värske maitse saad, kui lisad marinaadile küüslauku ja mädarõigast.