Europarlamendis nõutakse Luksemburgi maksupraktika uurimist

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Euroopa demokraatide ja liberaalide (ALDE) esindajad Euroopa Parlamendis nõuavad uurimist maksudest kõrvalehoidmise kohta Euroopa Liidus, ähvardades ebameeldiva rambivalgusega Euroopa Komisjoni uut presidenti ja kauaaegset Luksemburgi peaministrit Jean-Claude Junckerit.

ALDE palus ajutise komitee loomist maksuparadiiside uurimiseks pärast seda, kui avalikkuse ette paisati sadu maksukokkuleppeid Luksemburgi ja paljude rahvusvaheliste suurfirmade vahel.

Tänu erilistele diilidele oli gruppidel nagu Procter & Gamble ning JPMorgan võimalus kasutada Luksemburgi seadusi maksmaks oma tuludelt madalaid makse, kirjutab Financial Times.

Tehingud on tekitanud kontinendil pahameeletormi – paljud leiavad, et majanduskriisi koorem ei jaotunud kõigi vahel õiglaselt.

Ühtlasi on kerkinud küsimus, millisel määral Juncker asjade sellisest korraldusest teadlik oli. Juncker oli Luksemburgi peaminister aastatel 1995–2013 ning tegutses suure osa sellest ajast ka rahandusministrina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles