Populaarne veebibrauser sai 10-aastaseks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid. Foto on illustratiivne
Arvutid. Foto on illustratiivne Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Esmaspäeval tähistati 10 aasta möödumist Firefox 1.0 väljatulekust. Selle sündmusega üheaegselt andis Mozilla välja veebiarendajatele mõeldud versiooni oma brauserist.

Kõige varasem versioon veebibrauserist, mis võinuks saada Firefoxiks, tuli tegelikult välja juba 2002. aasta septembris. Kuid kõigile kättesaadavaks sai see alles kaks aastat hiljem, kirjutab portaal Mashable.

Kõigest ühe kuuga laaditi seda alla rohkem kui 10 miljonit korda. Brauseri tulekust anti teada suisa New York Timesis ilmunud terve leheküljelise reklaamiga.

On naljakas mõelda, kui erinev praegusest nägi välja veebibrauserite turg kõigest kümmekond aastat tagasi. Apple’i Safari astus siis alles oma lapsekingades ning Internet Explorer oli absoluutne turuliider.

Kuid siis tuli Firefox, mis tõusis algupärase Netscape’i projektist (mis ise tähistas möödunud kuul oma 20. aastapäeva). Firexofi väljatulek oli nagu ilmutus või sõõm värsket õhku.

Firefox tuli koos laiendustega. See oli kiire ja tundus kasutajale modernne.

Kümme aastat hiljem pole Internet Explorer Firefoxi suurim konkurent – see au kuulub nüüd juba Google Chrome’ile ning paljuski on veebimaailm liikunud mobiiltelefonidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles