Forticomi investor on Luksemburgis tulusid peitnud ettevõtete hulgas

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte PriceWaterhouseCoopersi maksukonsultantide Luksemburgi võimudele 2009 aastal esitatud dokumentidest, mis näitavad, kuhu peidab Forticomi investor Tiger Global Management investeerimisfondide teenitud kasumi.
Väljavõte PriceWaterhouseCoopersi maksukonsultantide Luksemburgi võimudele 2009 aastal esitatud dokumentidest, mis näitavad, kuhu peidab Forticomi investor Tiger Global Management investeerimisfondide teenitud kasumi. Foto: ICIJ

Washingtonis baseeruv rahvusvaheline uurivate ajakirjanike ühendus ICIJ avaldas sel nädalal uuringu, kuidas suurfirmad on Luksemburgis võimude teadmisel peitnud suurema osa oma tuludest keerukatesse skeemidesse. Üks uuringus käsitletutest on ka investeerimisfirma Tiger Global Management, kes on muu hulgas investeerinud ka Forticomi, sotsiaalvõrgustikke haldavasse Eesti ettevõttesse.

ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) sai enda käsutusse tuhanded dokumendid konsultatsioonifirmast PriceWaterhouseCoopers (PWC), mis näitavad, et suurkorporatsioonid ja investeerimisfirmad kooskõlastasid Luksemburgi maksuametiga skeeme, mis võimaldasid tütarfirmade rägastikku peita pea kogu kasumi.

Näiteks suutsid Luksemburgis tulu peitnud Rootsi ettevõtted vähendada kasumilt makstavad maksud pea nullini võrreldes 29 protsendiga mis neil tulnuks maksta kodumaal, teatas Soome rahvusringhääling Yle, kelle ajakirjanikud ICIJ-ga koostööd tegid. Samuti töötasid koos ICIJ-ga Guardiani, Le Monde'i ja Süddeutsche Zeitungi ajakirjanikud.

Kokku skeemitas Luksemburigs vähemalt 340 suurfirmat, kes suutsid vältida kokku miljardite eurode maksmist, teatas Yle. Maksude optimeerimine toimus Luksemburgi võimude otsesel heakskiidul — ettevõte ja selle maksukonsultandid saatsid maksuametile skeemi, mida nad plaanivad kasutada, ja amet kiitis selle heaks.

Teiste seas peitis Luksemburgi kaudu maksustamise eest kasumit ka investeerimisfondide operaator Tiger Global Management, kelle kaks fondi, Tiger Global Four ja Tiger Global Five on Eesti Forticomi investorite seas, näitavad lekkinud PWC dokumendid. 2009 aastal Luksemburgi maksuametile esitatud dokumentide kohaselt päädib skeem Caymani saartel registreeritud firmades. Kokku on Tigeri fondid 38,8 protsendi Forticomi omanikud, näitavad dokumendid.

Ehkki juriidiliselt näib kõik korrektne, on ICIJ paljastused siiski piinlikud Euroopa Komisjoni vastsele juhile Jean-Claude Junckerile, kes oli skeemitamise ajal Luksemburgi peaminister. Juncker on juba Yle teatel ka lubanud, et Euroopa Komisjon võtab skeemid uurimise alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles