Erdogan selgitab: mu loss vähendab liiklust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sai uue esinduspalee
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sai uue esinduspalee Foto: SCANPIX

Kriitikute hinnangul on Türgi «sultan» Recep Erdogan ehitanud endale üüratu palee lähtuvalt autoritaarsetest ambitsioonidest. President selgitab, et palee halvustajad on «vana Türgi» ebaproduktiivsed jäänukid ning ehitis ise teenib tulenevalt oma asukohast metsakaitsealal avalikke huve: Ankara tänavad pääsevad suurematest ummikutest.

«Kas Türgi suurele ja võimsale avalikkusele sobiks paremini, kui me tseremooniate ajaks tänavad sulgeme?» vahendab Financial Times Ergogani pöördumist, kes viitas oma pikast peaministripõlvest meenuvatele ummikutele pealinna peatänavail ametlike ürituste ajal.

«Need kohad, ametiruumidena, on prestiiži allikas – kõik vaatavad neid ja teevad oma järeldused,» jätkas riigipea palee olemust selgitades. «Aga sellest vana Türgi ei hooli.»

President, keda on kritiseeritud ka 185 miljonit maksma läinud ametilennuki soetamise eest, lisas, et paleekompleksi ehitus jätkub: sinna rajatakse ka kõikide jaoks avatud nelja minaretiga mošee ning 2000 inimest mahutav konverentsisaal.

Oma panuse palee õigustamisse andis Ankara linnapea Melih Gokcek, kes esines Twitteris terve seeria säitsudega, milles süüdistas kriitika vallandumises välisriike ja nende alaväärsuskompleksi.

«[Meie] Valget Paleed [türklaste termin Valge Maja kohta Washingtonis] võrreldakse nüüd USA, Vene ja Briti liidrite paleedega... ja see on purustav, hävitav ... Välismaalased kannatavad [alaväärsus]kompleksi all,» mõtiskles meer.

Peaministri büroo seostas paleed ja lennukit sellega, et Ankara «on tempokalt võtmas seda kohta maailmas, mida ta väärt on», täpsustades: «Nende [palee]hoonete tõeline omanik on rahvas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles