Arrak: prognoos läks meeldivalt viltu

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak
Andres Arrak Foto: Priit Simson

Eile teiseks kvartaliks põhja ehk eelmise kvartaliga võrreldes 0-protsendist majanduskasvu kätte saada lootnud majandusanalüütik Andres Arrak tunnistas, et tegelik 2-protsendine ja eelmise aastaga võrreldes 3,5-protsendine tõus ületasid ootusi.

Arraku sõnul tuli kasv paljuski positiivse väliskeskkonna pealt. «Rootsi kuulutati paar päeva tagasi Euroopa kõige kiiremini arenevaks majanduseks - meie peamine kaubanduspartner kiskuski meid karvupidi välja,» kiitis Arrak läänenaabreid. «Kasv tuli peamiselt sektoritest, mis Eesti inimest väga palju ei puuduta: eksport ja elektrienergia tootmine.»

«Hea uudis on veel see, et lisandväärtus kasvas 10 protsenti. See näitab, et tootlikkus on kasvanud ja seda ongi majanduslanguse faasis vaja: kulud üle vaadata, liigseid inimesi lahti lasta,» lisas Arrak. «Suur tööpuuduse kasv tähendas ühtlasi tootlikkuse kasvu.»

«Aastane kasv üle 0,5 protsendi oleks üle ootuste hea,» prognoosis Arrak. «See näitaks, et järgmisel aastal on Eesti jälle Euroopa kõige kiiremini kasvav majandus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles