Tõnis Arro: käimas on talendisõda

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Arro
Tõnis Arro Foto: Toomas Huik

Nii Eestis kui laias ilmas jääb töökäsi üha vähemaks, samal ajal on ettevõtetel vaja üha nutikamaid inimesi. Sellepärast peavad ettevõtted andekate inimeste nimel üha enam pingutama.  

Idee sellest, et personali tuleb kuidagi juhtida tärkas koos tööstusrevolutsiooniga. 20. sajandi alguses oli ettevõtetel vabalt saada palju töökäsi ja palju lihtsaid töökohti, mida täita. Kätepaare oli töökohtadest enam kuni 1970. aastateni, rääkis Tõnis Arro inimeste arendamise tehnoloogia aastakonverentsil.

Ettevõtetel oli järjekord ukse taga ja inimene pidi põhjendama, miks just teda peaks tööle võetama. Viimaste aastakümnete jooksul on aga üha enam tarvis nutikaid töötajaid, töökäsi jääb samal ajal aga järjest vähemaks.

Seega peavad ettevõtted üha enam mõtlema sellele, kuidas häid inimesi leida ning neid ka enda juures hoida. Kui hea töötaja ettevõttest poole aasta pärast lahkub, siis tõenäoliselt ei ole süüdi mitte töötaja vaid ettevõte, kes ei ole tema tulekut piisavalt hästi ette valmistanud.

Juba olemas olevaid töötajaid peavad ettevõtted arendama ja pakkuma neide põnevaid võimalusi. «Selleks, et kedagi edutada, tuleb teda edutada natuke varem, kui ta valmis on. Tuleb anda arendavaid töid, mis esitavad inimesele väljakutse,» rääkis Arro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles