«Vee nõue on sinna kunstlikult sisse pandud, kuna füüsikalis-keemilises mõttes ei ole mingit tähtsust sellel, millist vett on kasutatud destillatsiooniprotsessis – jahutusvedelikuna või jahutava komponendiga näiteks. Ma ütleksin, et see on pandud sisse ainult selleks, et monopoliseerida Estonian Vodka geograafilise tähise kasutamine Estonian Spiriti poolt Rakveres toodetavale piiritusele – ei ole ju saladus, et Eestis on ainult üks piiritusetehas, mis toodab piiritust,» ütles Liviko juhataja Janek Kalvi BNS-ile.
Tema sõnul ei tekiks monopoliolukorda, kui nõutaks vaid Eesti teravilja kasutamist ning ei oleks nõuet, et geograafilise tähise saamiseks peab kasutama Eesti päritolu vett. «Kui oleks Eesti teravilja nõue, siis oleks võimalik võtta Eesti teravili, viia see Soome või Lätti ja toota piiritust seal piiritust, mida kasutades oleks võimalik ka Estonian Vodka tähist kasutada. Eesti vett nõudes mängitakse kõik selliselt, et tähist oleks võimalik kasutada ainult Estonian Spiriti piiritusest,» rääkis ta.
«Liviko ei kiida seda nõuet heaks. Me arvame, et vabale turumajandusele, vabale konkurentsile mõjub halvasti see, kui mingi monopol on tekitatud riiklike regulatsioonidega. Praegu kasutame me Eesti teravilja enda viinade, näiteks Viru Valge tootmiseks. Me ei tooda piiritust Eestis, me toodame piiritust mujal, aga see ei tähenda, et me ei kasutaks Eesti teravilja. Kui selline sundiv mehhanism tekiks, on meil põhjust olla väga murelikud selle osas, et kas me siis peaksime eemaldama enda toodetelt tähise Estonian Vodka või siis hakkama kasutama meie arvates meile mittesobivat piiritust,» märkis ta ja lisas, et tema hinnangul ei ole monopoli kehtestamine riiklike regulatsioonide kaudu hea Eesti majandusele, Eesti riigile ega Eesti eksportivale tööstusele.
Põllumajandusministeeriumi nõuandev komisjon saatis ministrile ettepaneku, et Estonian Vodka/Eesti Viin geograafilise tähisega märgistatud viin oleks toodetud Eestis, kohalikust viljast ja veest.