Keskkonnaorganisatsioonid: põlevkivi kaevandamise tasu tuleb tõsta

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKÜK) ja Eesti Maavarade Ühing (EMÜ) kiitsid valitsusele saadetud kirjas heaks keskkonnaministeeriumi koostatud keskkonnatasude ettepanekud, kus enamike tasude kasv on 3-6 protsenti aastas järgmise kümne aasta jooksul.

Organisatsioonide ühise teate kohaselt peavad keskkonnatasude määrad tagama õiglase hinna vara müüjale ning katma vähemalt osaliseltki kaevandustegevusest tekkiva keskkonnakahju: «Oleme täna kaugel olukorrast, kus kaevandustegevused ja planeerimine oleksid ökoloogiliselt kestlikud. Tänased tasumäärad ei motiveeri ettevõtjaid piisavalt arendama säästlikke tehnoloogiaid, vähendamaks seeläbi ökoloogilise jalajälje suurust. Seetõttu on tasumäärade tõstmise kava samm õiges suunas.»

Rahul aga ei saa olla põlevkivile ning seonduvale keskkonnakasutusele kehtestatava tasumäärade tagasihoidliku kasvu ettepanekuga, märkisid keskkonnaühendused. «Põlevkivitööstuse keskkonnamõju moodustab 80-90 protsenti kogu Eesti keskkonnamõjust, andes seejuures vaid neli protsenti SKTsse. Suhe on ebaproportsionaalne.»

Keskkonnaorganisatsioonide teatel on riigil oma kodanike kui maavara omanike ees tähtis roll.

«Tänase plaani kohaselt annaks minimaalne tasumäärade kasv aga põlevkivitööstusele signaali negatiivse keskkonnamõjuga arendustegevuse laiendamiseks, ega motiveeriks keskkonnahoidlike suundade arendamist,» teatasid EKÜK ja EMÜ.

Keskkonnaorganisatsioonid on seisukohal, et Eesti ei saa lubada kohaliku keskkonnapoliitika lühinägelikke otsuseid olukorras, kus nii Euroopa Liidu kui globaalne poliitika on negatiivse keskkonnamõjuga majandustegevuse osakaalu vähendamas, julgustades samas kestlike majandusmudelite kasutuselevõtmist.

«Toetame Säästva Eesti instituudi ja Tartu ülikooli mahukas analüüsis toodud ettepanekut, mille järgi keskkonnatasude tõus põlevkivi kaevandamisele on vähemalt 16 protsenti aastas järgneva kümne aasta jooksul. Ühtlasi teeme ettepaneku kehtestada põlevkiviõlile eraldi nn «õlimaks», mille eesmärk on anda kodanikele kui maavara omanikule vääriline tuluosa,» teatasid keskkonnaühendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles