Skype tuleb börsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Skype on andnud sisse lihtaktsiate esmase avaliku emissiooni avalduse. Tõenäoliselt on tegemist aasta suurima tehnoloogia-alase börsiletulekuga.

Seega liigub Skype kiires tempos, vähem kui aasta tagasi oldi alles eBay tütarettevõte.

USA finantsjärelevalvele esitatud avaldusest lähtuvalt noteeritakse aktsiad Nasdaqis aasta lõpu poole.

Skype’i dokumendis seisab, et kokku kavatsetakse koguda kuni 100 miljonit dollarit. Lõplik summa võib osutuda ka palju suuremaks, palju sõltub aktsiate märkimishinnast ja nende kogusest.

Firma väärtus oli mulluse omanikuvahetuse ajal hinnatud 2,7 miljardile dollarile ning Skype väidab, et on pärast seda omadega ülesmäge läinud.

Müügi eel käisid Skype’i juhatuse, asutajate ja eBay vahel tulised kohtuvaidlused. Asi lõppes sellega, et eBay sai 1,9 miljardit dollarit ja vähemusosaluse – vähem kui 2005. aastal Skype’i eest makstud 2,6 miljardit dollarit.

Uute omanike hulgas on muuhulgas Silver Lake Partners, Kanada pensioniplaani investeerimisosakond ning riskifirma Andreessen Horowitz, mida juhib Netscape’i asutaja Marc Andreessen.

Investeerijategrupiga ühinesid ka Skype’i asutajad Niklas Zennstrom ja Janus Friis, kes suutsid kohtus tõestada, et nende firma Joltidi valduses oli Skype’i võtmetehnoloogia.

30. juuniga lõppenud aastal tõusis Skype’i registreeritud kasutajate hulk 397 miljonilt 560 miljoni peale. Enamik kasutab Skype’i aga tasuta. Maksavad vaid 8,1 miljonit kasutajat ja nemad peaksid tänavu kulutama keskmiselt 96 dollarit inimese kohta.

«Me usume, et meie kasutajaskonna kasv ja geograafiline levik tagab ühtlasi firmaväärtuse püsiva suurenemise, sest mida rohkem inimesi Skype’iga liitub, seda enam kutsutakse teenust kasutama ka sõpru, sugulasi, tuttavaid ja töökaaslasi,» kirjutab Skype oma avalduses.

Mullu sai Skype’ist maailma juhtiv rahvusvaheliste kõnede vahendaja. Tänavuse esimese poolaastaga genereeriti kõnedest 406,2 miljonit dollarit käivet, kuid puhastulu tõusis sellest vaid 13,1 miljonit dollarit.

Kasumi kasvatamiseks kavatseb Skype keskenduda firmadele mõeldud teenuste laiendamisele, samuti reklaamile ja litsentsimisele.

«Me kavatseme luua uusi raha teenimise võimalusi oma suurelt kasutajaskonnalt,» kirjutab Skype. «Praegu tuleb vaid väike osa kasumist turundusteenustelt, reklaamilt ja litsentsidelt. Aga aja jooksul see protsent kasvab.»

Skype’i IPOt korraldavad Goldman Sachs, JP Morgan ja Morgan Stanley, osalevad ka Citigroup, Credit Suisse ja teised.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles