Kui Armani tahab paikamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakri tänava õmblustöökoda. Riiete parandaja Ene Sepp.
Maakri tänava õmblustöökoda. Riiete parandaja Ene Sepp. Foto: Erik Prozes / Postimees

Me ei nõelu enam meeste sokke ja viskame kahju tundmata minema jooksma hakanud silmaga sukkpüksid, ilma et prooviks seda silma nagu vanasti nailonniidiga kaitsta. Ent vajadus rõivaid aeg-ajalt parandada või ümber teha on siiski säilinud.  

Oletame, et oled ostnud püksid, ja ehkki nad istuvad nagu valatult, on püksisääred liiga pikad. Või siis oled hiljuti ostnud väga ilusa kleidi, kuid seejärel kaalust alla võtnud ja kleit on seljas veidi kottis. Kuid ära visata ju ei raatsi! Ja mida siis veel teha kulunud lemmikteksade, õmblusest lahti tulnud sisevoodrite ja katki läinud lukkudega muidu täiesti kandmiskõlbulikel riietusesemetel? Või siis varjatud praagiga, mis ilmneb täpselt siis, kui garantiiaeg on äsja läbi saanud?

Tuleb välja, et kohti, kus tegeldakse riiete parandusega, on Tallinnas küllaga. Ka kliente jagub ja õmblejatel on käed-jalad tööd täis. Need võivad olla nii pelgalt rõivaparandusele keskendunud töökojad kui ka õmblusateljeed, kus nii õmmeldakse eritellimusel riideid kui ka tehakse parandustöid. Peamiselt lühendatakse pükse või tehakse kitsamaks või laiemaks varrukaid.

Võtkem näiteks Magistrali keskuses asuva ateljee. Meie lugeja Tatjana M. viis sinna oma sulemantli, millel ilmnes varjatud puudus: selja peal oli õmblusesse jäetud liiga väike varu, mille tulemusena hakkas suletäidis õmblusest välja tulema. Jopet pealtpoolt õmblusest kokku võtta poleks aga tohtinud, kuid töökoja meistritel õnnestus teha parandus nii, et kitsamaks see ei jäänud. Kliendilt võeti selle töö eest 15 eurot, kuid ta arvab, et see oli seda väärt.

Kui palju maksab aga näiteks pükste parandus? Alates 9,60 eurost. Miks alates? Sest tööde iseloom võib olla väga erinev – alates lihtsast lühendamisest kuni taskute voodri vahetamise ja pükste laiemaks õmblemiseni välja. Selliseid töid teostab Pesupanda OÜ, mis pakub samuti riiete keemilist puhastust. Vajadusel teevad nad korda nii nahktagi kui ka õhtukleidi.

Lukuvahetus on aga igas töökohas kallis lõbu: hind võib küündida kuni 20 euroni pluss luku enda maksumus.

Palju on rahvast Tallinna kesklinnas Lastekodu tänaval asuvas Laviniita ateljees. Ehkki hinnakirja selle töökoja veebilehel ei ole, maksab riiete parandus seal kuuldavasti alates seitsmest eurost.

Peen käsitöö

Miks paikamine? Tegelikult oli kogu selle loo üheks eesmärgiks teada saada, kas Tallinnas on 21. sajandil võimalik tellida sellist teenust nagu lõimepidi nõelumine. Seda läheb vaja, kui riie on läbi kulunud või kui uut materjali on lõigatud mõne terava esemega või kui kuum sigaretituhk on õnnetul kombel riidele kukkunud. Sellist auku ei saa tavalise õmblusega kinni õmmelda, paikamine jätaks samuti üsna koleda mulje. Just sellisel juhul kasutatakse lõimepidi nõelumist. See ei ole lihtsalt nõelumine, see on eriline, ilus, tugev ja mis peamine - nähtamatu nõelumine. 

Asetame parandust vajava toote kõvale pinnale ja tõmbame selle pingule nii, et riie ei lokiks. Seejärel tõmbame sellesama riide servast ettevaatlikult välja niidi ja paneme selle nõela taha. Ettevaatlikult teeme tihedaid pisteid alguses lõimelõngaga risti, seejärel aga mööda lõimelõnga. Nõelume tugevalt,  kuid mitte riiet kortsides. Nii saab korda teha ka väga õrnast kangast riided, millest ei tahaks väikese kahjustuse tõttu veel loobuda. Ent mida teha, kui ise seda teha ei oska või ei soovi?

Lendame Firenzesse?

Kuhu minna Tallinnas, kui oled põletanud augu Armani pükstesse? Või lihtsalt väga heade villaste pükste sisse? Esitasin küsimuse igas töökojas, kuhu selle loo tarbeks sisse astusin. Selgus, et igal pool ollakse valmis paikama teksaseid või tikkima lilleõisi ja paradiisilinde katkistele lastepükstele. Kuid võin kinnitada, et lõimepidi nõelumist ei tehta teile mitte kusagil.

Aadressil Maakri 23 asuvas keemilises puhastuses, mida rahvasuus kutsutakse vanaks keemiliseks puhastuseks, remonditakse kõike: nii mantleid, õhtukleite kui pükse; samuti vahetatakse lukke ja lapitakse auke. Õmbleja Ene Sepp räägib, et püüab leida õige ja praktilise lahenduse iga rõivamure likvideerimiseks. Kuid käsitsi lõimepidi nõelumine? Kahjuks ei!

«Ohh,» vangutavad päid kaubamaja töötajad, «juba mitu aastat pole kedagi, kes sellist tööd teeks! Meie eakad meistrid on juba pensionile läinud. Nii et peate minema Firenzesse, kust see käsitöö on pärit!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles