11 ebatavalist asja, kuhu inimesed oma raha paigutavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus postmark
Uus postmark Foto: Eesti Post

«Kuld kaevatakse maa seest välja Aafrikas või kuskil. Siis me sulatame selle, kaevame uue augu, matame kulla maha ja maksame inimestele selle valvamise eest. Sellel ei ole praktilist väärtust. Marslane sügaks kukalt selle peale,» ütles Warren Buffet aastal 1998.

Kulda on kaua peetud turvaliseks investeeringuks, kuid viimastel aastatel pole sellel kõige paremini läinud. Aga need, kes ei taha investeerida börsil ega kulda, võivad investeerida palju ebatavalisematesse asjadesse, millel viimastel aastatel hästi on läinud, vahendab Business Insider.

1. Postmargid

Neli aastat tagasi ütles võlakirjainvestor Bill Gross, et postmargid on aktsiaturust paremad. Ta ise on väidetavalt investeerinud neisse sada miljonit dollarit. 

GB30 Rarities Index, mis jälgib kollektsioneeritavate postmarkide turgu, on tõusnud kuue aastaga 74 protsenti. 

2. Vein

Suurbritannias asuva Wine Investment Fund märkis, et veinil on läinud paremini, kui kullal või naftal. Muide, maailma suurimad veinijoojad asuvad Vatikanis. 

3. Hiina keraamika

Hiina on keraamilise kunsti juhtiv tootja. Knight Frank Luxury Investment indeks ennustab, et järgneva viie aastaga kasvab nende väärtus 45 protsenti. Inimesed on enamasti huvitatud vähemalt sajandivanustest esemetest. 

4. Relvad ja lahingumoon

Relvade ja lahingumoona võime väärtust hoida muudab nad investeerimise mõttes väärtuslikuks. Lehekülje ammo.net info kohaselt tõusis Remingtoni revolvri hind 224 protsenti ajavahemikus 1999-2011. 

5. Ajalooga asjad

Vanadest filmipostritest kuni surnud rokkstaaride autogrammideni - kuna selliseid asju on raske saada, siis nende väärtus ajas tõuseb. Esemete valikul tuleb aga hoolikas olla. 

6. Vanad autod

Klassikaliste autode väärtus on kasvanud 456 protsenti viimase kümne aasta jooksul. Tõusnud ei ole vaid Ameerika, vaid ka Saksa ja Briti autode väärtus. 

7. Käekellad

Kasvav nõudlus ja piiratud pakkumine koos väikese kasutuskuluga on põhjus, miks investeerida käekella. Enamik selleks siiski sobilikud ei ole, aga haruldased Patek Philippe ja Rolexi mudelid siiski on. 

8. Teemandid

Teemandi ostmine on kulla ostmisest keerukam, aga õige kujuga vääriskivi võib olla väga hea investeering. 

9. Haruldased mündid

Haruldaste müntide väärtus on kõvasti kasvanud. Inimesed, kes neisse investeerivad on enamasti need, kes on osa vara börsil maha müünud ning otsivad uut investeerimisvõimalust. 

10. Autogrammid

Täpselt nagu ajalooga esimete puhulgi, muudab autogrammid väärtuslikuks nende haruldus. Praegu on maailmas hinnanguliselt 200 miljonit kollektsionääri ning nende arv peaks kahekordistuma järgmise 20 aasta jooksul. Näiteks Neil Armstrongi autogrammi hind hüppas 1325 protsenti ajavahemikus 2000 ja 2013. 

11. Kunst

Järjest enam inimesi investeerib kunsti - kui aastal 2012 ostis 53 protsenti ameeriklastest kunsti investeerimisperspektiiviga, siis nüüd teeb seda juba 76 protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles