Kuidas viisakalt tööga hilineda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilinemine peaks olema haruldane
Hilinemine peaks olema haruldane Foto: SCANPIX

Seda juhtub ka parimatega meie seast. Võibolla venib tööjupp, mille lootsid paari tunniga valmist saada, nii umbes 14 tunni pikkuseks, või tabas sind ootamatu toidumürgitus. 

Igatahes ei jõua sa omadega kuidagi õigeks ajaks valmis ning mingil viisil pea seda klientidele ja ülemusele teatama, vahendab Mashable.com

1. Anna hilinemisest nii palju ette teada kui võimalik. Miski ei aja inimesi rohkem marru kui: «Oh, mul läks tänane tähtaeg meelest ära, kas ma võin oma töö tuua järgmisel nädalal?»

Loomulikult on siin erandeid, nagu näiteks toidumürgitus, aga kui kardad, et ei jõua midagi antud tähtajaks valmis, tuleks sellest ette teatada nii palju kui võimalik. Teistel on lihtsam sinuga arvestada, kui sa oma plaanidest ette teatad ja viivitust ka põhjendad.

2. Selgita oma hilinemist lühidalt. Alati on viisakas selgitada, miks su töö hilineb. Loomulikult ei ole ka kõik tähtajad võrdsed. On oluline vahe, kas sa ei jõua kliendile tööd valmis lepinguga ette nähtud tähtajaks või ei jääb tegemata aruanne, mille lubasid kolleegile, millalgi järgmisel nädalal ära tuua.

Aga alati on hea selgitada, miks asjad plaanipäraselt ei lähe, sealjuures ei maksa süüdistada oma koera, katkist arvutit või suurt töökoormust. Märgi lihtsalt tõsiasjad ära.

3. Paku valikuvõimalust. Paku võimalust, et esitad näiteks selle osa oma aruandest, mis juba valmis on. Või siis küsi, kas parem on mitte just kõige küpsem töö esitada õigeks ajaks, või saata päev hiljem viimistletud projekt.

Kui sa jääd kindlasti tööga hiljaks võid kliendile pakkuda hinnaalandust, tasuta kohaletoimetamist või muid hüvesid, et meelepaha leevendada.

4. Näita, et sa hindad ajapikendust. Igaüks, kes on kunagi pidanud pead vaevama teiste inimeste hilinenud töö pärast teab, kui tüütu see on. Ka siin ei pea liiale minema, aga «Tänan mõistmise eest,» kulub kindlasti ära. Anna uus tähtaeg, millega sa kindlasti toime tuled ja esita töö siis.

5. Ära tihti hiline. Kui jääd ühekorra ajahätta, on inimesed mõistvad. Kui seda juhtub tihti, siis kipub mõistmine kaduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles