Maksutõus tõukas Briti rikkad heategevusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Suurbritannia naelad.
Fotol Suurbritannia naelad. Foto: SCANPIX

Tulumaksutõus on Suurbritannias suuri summasid teenivad isikud nii vihale ajanud, et nad ähvardavad kogu tänavuse sissetuleku protestiks heategevusse annetada.

Varanõustajate sõnutsi on paljud uue 50-protsendilise tulumaksu peale nii pahased, et annavad raha parem ära – aga mitte valitsusele.

«Üha rohkem kliente tõstab meeletult oma annetuste taset, et võimalusel Briti maksudest täielikult mööda minna,» ütles advokaadifirma Maurice Turnor Gardneri partner Ceris Gardner, kes alalise elamisloata isikutele Suurbritannias teenitud raha annetamise võimaluste kohta nõu annab.

«Inimeste peamine motiiv on seda 50-protsendilist maksu vältida, maksku mis maksab. Parem mingu heategavuseks, kui riigile,» selgitas Gardner.

Huvi annetuste ja heategevuse vastu tõuseb kõigi brittide hulgas, kes head raha teenivad. Nii mõnigi arvutab usinasti, kuipalju täpselt tuleks oma sissetulekutest «ära annetada», et 50-protsendise maksu kohuslase staatust vältida.

«Nüüd, kus maksud on tõusnud, tunnevad inimesed heategevuse vastu elavat huvi,» ütles varahaldusfirma Rathbones fondide osakonna juhataja Kevin Custis.

Varahaldurite sõnutsi andis heatagevusele täiendava tõuke ka juunikuine kapitalikasvu maksu tõus 28 protsendi tasemele.

Mõned investorid paigutavad nüüd oma aktsiaportfelle ümber heategevusfondidesse, vältides seega maksumaksmist oma varade väärtuse kasvult.

Nii näiteks on tänavu aktsiaportfelle saanud Friends of Moorfields, mis Moorfieldsi silmahaigla patsientide tarvis raha kogub, samuti meditsiiniõdele toetusi pakkuv Daisy Foundation.

On investoreid, kes võivad heategevuse abil pääseda maksudest kuni 88 protsendi ulatuses.

Teadaolevalt on ka heategevusasutused ise tänavu kõrgepalgalistega lähedasemalt suhtlema hakanud, kuna mõistavad, et 50-protsendiline maksumäär peaks viimaste huvi heategevuse vastu kasvatama.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles