Venemaa arvestab lähiaastate eelarves 100-dollarise naftahinnaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa riigiduuma kiitis reedel esimesel lugemisel heaks aastate 2015-2017 eelarveprojekti, kus kolme aasta keskmiseks naftahinnaks arvestati 100 dollarit barrelist, kirjutab Vedomosti.

Kuid rahandusminister Anton Siluanov rõhutas, et kuna majanduslik tegelikkus on vahepeal muutunud, siis tuleb koostada ka eelarve varuvariandid. Seal lähtutakse sellest, et naftahind võib jääda tasemele 80-90 dollarit, et sanktsioonid jätkuvad ja et Venemaa majandus on jätkuvalt seisakus, vahendab BNS.

Tulude vähenemine ei puuduta 2015. aasta eelarvet, kus on arvestatud reservfondidest 500 miljardi rubla kasutamise võimalus.

Minister selgitas, et aastail 2009-2015 kasvavad eelarve kulud 27 protsenti, kuid tulud ainult 0,8 protsenti.

Naftahinna langus iga dollari võrra vähendab eelarvetulu 80 miljardi rubla võrra, arvestati välja kõrgema majanduskooli arenduskeskuses. Kui naftabarreli hind langeb 85 dollarile, kaotab eelarve 1,2 triljonit rubla, kuid osa sellest aitab kompenseerida rubla nõrgenemine. Rahandusministeeriumi arvestuse kohaselt lisab rubla nõrgemine dollari suhtes ühe rubla võrra 190-200 miljardit rubla.

Kuid rubla devalveerumine omakorda pidurdab ja vähendab tulubaasi. Sellest tingitud kahjud võivad ökonomistide hinnangul olla isegi suuremad kui naftakahjud ehk kuni 1,5 triljonit rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles