Kuum ilm toob lauale külma toidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmselt on viimasedki ilma-pessimistid oma pillid kokku pannud ja randa päevitama kolinud, sest tänavuse suve kohta ei tohiks küll ühelgi puhkajal etteheiteid olla. Pikad päevad rannas, mere- või järvevees, väljasõidud Eestimaa erinevatesse nurkadesse, saartele või kuplite vahele, vanadele sõpradele külla, sugulaste kokkutulekule või kuhu iganes veel suve hakul tehtud plaanid meid viivad.

Vahepeal peab sööma ka, kui võimalik, siis külma, jahutavat ja parimal juhul kusagil vilus ja varjus. Grillimine ei tundugi enam nii ahvatlev kui suve esimestel nädalatel, kui grillahjud kuuri alt või keldrist välja tõsteti ning kohati kasvõi külma tuult trotsides liha sussitati.

Ehk ei olegi siis patt ka Grillilehel grillimises väike paus teha ja pilgud külmemate roogade poole pöörata. Mida kõrgemale kerkib õhutemperatuur, seda populaarsemaks muutuvad külmsupid ja kerged salatid. Mida vähem hakkimist, segamist ja muid tüütuid eeltöid, seda rõõmsam on kokkaja ja seda kiiremini saavad väsinud rannalised kõhutäie lauale.

Viimastel aastatel on külmsupi klassikuks tõusnud gazpacho - kui kodus teha ei malda, võib seda käesoleval suvel igast teisest restoranist leida, teinekord isegi vaarika- või maasikalisandiga. Igasugused kalja-, õlle- ja keefirisupid tuletatakse samuti meelde, hää sõnaga peetakse meeles isegi lapsepõlveaegset külmsuppi Suvi, mis tol ajal poest purgi seest tuli ja vaid keefiriga kokkusegamist vajas.

Tomateid supiks purustada oskab ilmselt juba iga uudishimulikum kokkaja, sest internet pakub gazpacho valmistajale igakülgset abi. Grillileht pakub välja aga külma peedisupi ehk svekolniku retsepti. Sööge ja olge terved!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles