Danske: hinnatõusuriskid Eestis püsivad

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Violeta Klyviene
Violeta Klyviene Foto: Danske Markets

Kuigi praegused näitajad ei anna otsest põhjust Eesti inflatsiooni pärast muretseda, on riskid olemas ja euro tulek võib hindu oluliselt tõsta,  hindab Danske Markets.

Balti vanemanalüütiku Violeta Klyviene sõnutsi vastas juulikuu 2,9-protsendiline hinnatõus aastatagusega võrreldes ootustele ning võrreldes juunikuise 3,5-protsendilise kasvuga inflatsioonisurve nõrgenes.

Klyviene sõnutsi on hinnatõusu riskid seotud euro kasutuselevõtuga. Tema sõnutsi ei ole küll mehaaniline kasutatava valuuta muutus põhjus hindade tõusuks, kuid teiste riikide kogemus näitab, et sellest võib saada oluline psühholoogiline faktor, mis võib kaasa tuua lühiajalise hinnatõusu šoki.

Teisalt peaks sisenõudlus jääma Klyniene sõnul nii sel kui tuleval aastal nõrgaks. Kui ka väliskeskkonna mõjud kohalikele hindadele jäävad väikeseks, ei tohiks tarbijahindade tõus kiireneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles