Mida ei tohiks kunagi oma ülemusele öelda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööjuures ei ole mõtet igavleda
Tööjuures ei ole mõtet igavleda Foto: SCANPIX

Ausus on tööjuures tavaliselt parim valik, siin on aga mõned erandid. Business Insider toob välja mõned laused, mida on parem oma ülemusele mitte öelda. 

«Ma ei saa.» Usk, et suudad oma ülesannetega toime tulla, on alati hinnas. «Ma ei saa», näitab nii enesekindluse kui tahtmise puudumist ning see ei näita sind kuigi heas valguses.

«See ei ole osa minu tööst.» Ükski töökirjeldus ei ole kivisse raiutud. Mida rohkem oskusi sa ettevõttes omandad, seda asendamatum sa oled. Kui sa ei ole nõus minema veidi kaugemale oma töökohustusest, näitab see, et sa ei ole valmis ettevõtte edu nimel pingutama.

«Ma ei tea.» Kuigi sul ei pruugi olla varuks vastust igale küsimusele, on sul alati võimalus vastus välja uurida.

«Ei!» Oma ülemusele «ei» ütlemine on paras väljakutse, kuigi see on vahest vajalik. Eitav vastus kõlab aga palju paremini, kui sellele järgneb ka selgitus.

«Ma püüan.» Kuigi see võib tunduda igati viisaka vastusena, jätab see mõnevõrra ebakindla mulje. Kui ülesanded on välja jagatud, on ka sinu osaga arvestatud.

«Kuidas mina sellest kasu saan?» Osa tööst on ka teiste aitamine, alati on kasulik meeskonnatöös kaasa lüüa.

«Tegin, mis suutsin.» Kui sa tegid vea ning see oli parim, mis sa suudad, ei jäta see kuigi head muljet. Parem ütle, et oled järgmine kord hoolsam.

«Ma lähen ära!» Ei ole mõtet töölt lahkumisega ähvardada. See on ebaprofessionaalne ning tekitab sinu suhtes ebakindlust.

«See ei ole mitte minu vaid Juhani süü.» Kui sa ei ole midagi valesti teinud, siis selgita seda. Kui sa aga pidevalt teisi süüdistad, siis tekib ülemusel kahtlus hoopis sinu suhtes.

«Sinu eelkäija tegi seda paremini.» Ülemused on enamasti veendunud, et nende meetodid on eelkäijate omadest paremad, kuna hetkel on positsioon just nende käes. Kui tegemist ei ole just veaga, ei ole mõtet oma ülemusele nina alla hõõruda, kuidas varem asju tehti.

«Mul on igav.» Sulle makstakse selle eest, et sa oleksid usin ja entusiastlik. Töö põnevaks tegemine on sinu enda ülesanne.

«Temaga ma küll koostööd ei tee.» Teistega mitte mängimine ei ole hea juba algkoolis, rääkimata siis töökohast. Täiskasvanust eeldatakse, et ta suudab, vaatamata isiklikele konfliktidele, häid tulemusi saavutada. Teiste üle kurtmine jätab ainult sinust endast halva mulje.

«Ma tahan sellest rääkida Sinu ülemuse või personaliosakonnaga» Üle oma ülemuse pea minek ei ole kunagi hea lahendus, kui sul ei ole just kavas ettevõttest lahkuda või ei ole ta sind just lahti laskmas. Kui sa lähed tõesti personaliosakonda, et oma mure ära kurta, siis ära sellega enne ähvarda. Sinna tuleks aga minna alles siis, kui kõik muud võimalused on ammendunud.

«Mul ei ole lahendust.» Ära räägi ülemusele probleemidest, ilma, et sul oleks mõnda lahendust välja pakkuda.

«Miks Jaanil on ja mul ei ole?» Parem on keskenduda enda ja mitte teiste karjäärile, kui tegemist ei ole just väga jämeda onupojapoliitikaga.

«Mul on väga kiire, kas sellega võiks oodata?» Parem küsi, kas vahepeal on tööde prioriteete muudetud, kuna sinu eesmärgid peavad juhi omadega kooskõlas olema.

«Täna on aeglasevõitu päev, kas ma võin varem ära minna?» Vahest on paratamatu, et pead varem ära minema. Aga ära seda kunagi põhjenda sellega, et sul on igav või pole midagi teha. Alati on mõni projekt pooleli, millega on kiire. Kui tõesti on igav, näita üles initsiatiivi.

«See on võimatu.» Ükski juht ei taha kuulda negatiivset vastust. Kui sul on kõhklusi, lao need lauale ja küsi, kuidas neid kitsaskohti lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles