Küsimusest ei selgu, millise saia kohta küsimus täpselt käib ning mis oli ostmise hetkel «parim enne» kuupäev klambril. Leiburi lauasaiad säilivad suurusest sõltuvalt 3–4 päeva. Oma röstsaiad küpsetame automatiseeritud liinil ning viilutame ja pakime Baltikumis ainulaadses puhasruumis, mis võimaldab ilma säilitusaineid lisamata valmistada tooteid, mida saab kodus õigete hoiutingimuste korral nautida seitse päeva.
Miks on suurem osa rukkileibadest tegelikult nisuleivad, kuhu rukist on vaid maitseks pandud? Korralikku rukkileiba, mille koostisest suurt osa ei moodusta nisu, otsi nagu tikutulega taga.
Eestis on müügil suur valik leivatooteid ning sealhulgas ka selliseid, mis sisaldavad rukki- ja nisujahu. Nii saavad inimesed valida endale sobiva leiva. Samas näiteks Leiburi valikus on 100-protsendilise rukkijahu sisaldusega täisteraleib, koduküpsetajate konkursi võiduleivad Triinu rukkileib ja Eha hommikuleib ning Saibi tooted.
Miks suurtööstused kasutavad juuretise asemel pärmi?
Juuretise asemel pärmi kasutada ei saa ja seda ka ei tehta. Leivad valmistatakse traditsioonilise juuretisega, lisatakse minimaalses koguses pärmi.
Viimasel ajal on Eesti leivatööstused hakanud usinalt tegema musta leiba. Millega see tavapärasest tumedam värv saavutatakse?
Musta leiva värvus tuleneb intensiivse värvusega linnase ja teiste komponentide kasutamisest.
Ma olen viimasel ajal märganud, et leivad, mis säilivad vähem, maitsevad paremini. Näiteks vormileib, mida müüakse lahtiselt, säilib kolm päeva, samas aga mõni leib säilib nädala. Väiketootja leivad säilivad vähem, aga on maitsvamad. Kui palju ohverdatakse leiva maitset, et säilivusaega pikendada?
Toodete säilivust mõjutab koostis, kasutatud tehnoloogia, hügieen tootmisel ja säilitamisel ning muud hoiutingimused. Kuna toiduainete ostmisel on esmane kriteerium alati hea maitse, on vaevalt usutav, et ükski tootja sooviks pikemat säilivusaega saavutada maitse arvelt.
Leiburi toodetele garanteerime säilivuse klambril näidatud kuupäevani, kuid loomulikult hakkab tootes tekkima vananemine ning kõige värskem ja maitsvam on leib-sai just esimesel kolmel päeval.