MKM: gaasituru probleemide lahendus on tarneallikate mitmekesistamine

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG terminal.
LNG terminal. Foto: SCANPIX

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Timo Tatar ütles säjast Euroopa Komisjoni gaasituru stressitesti kommenteerides, et pikaajalised lahendused Eesti gaasituru probleemidele on tarneallikate mitmekesistamine ning konkurentsile avatud turu käivitumine.

«Komisjoni stressitestid on tervitatavad, sest nende läbiviimine ning komisjoni raportis välja toodud soovitused kinnitavad, et regiooni gaasiturul on varustuskindlusega probleeme, mille lahendamiseks peavad riigid samme astuma,» ütles ta.

«Eesti on nende teemadega tegelenud mitme viimase aasta vältel – olgu selleks siis maagaasi süsteemihalduri omandilise eristamise nõude sisse viimine maagaasiseadusesse kui jõupingutused leida kiireid lahendusi regionaalse LNG terminali ja BalticConnectori projektidega edasiliikumiseks,» lisas Tatar.

Tatari sõnul kinnitab raport, et gaasi varustus- ja tarnekindluse osas on meie piirkonnas riskid kõrgemad kui mujal Euroopas.

«Kiire lahendus on kindlasti naaberriikide vaheline solidaarsus ning Läti maaaluse gaasihoidla võimaluste maksimaalne ärakasutamine,» ütles ta.

«Pikaajaliselt on lahendus vaid tarneallikate mitmekesistamine ning konkurentsile avatud gaasituru käivitumine. Seda suudab regioonis tagada vaid meetmetepakett, mis sisaldaks regionaalset LNG terminali (teatavat leevendust pakub siin juba ka Leedusse rajatud Klaipeda LNG terminal), ühendust Kesk-Euroopaga (Leedu-Poola gaasiühendus GIPL) ning fragmenteeritud riigipõhiste gaasiturgude ühendamine ühiseks turupiirkonnaks, mille olulisemaks lüliks on Eesti ja Soome vaheline gaasiühendus BalticConnector.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles