Riik jätab kortermajad toetuseta

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õliküttega ridaelamu elanikel pole lootustki riigilt toetust saada.
Õliküttega ridaelamu elanikel pole lootustki riigilt toetust saada. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kuigi riik lubab ränga toasooja hinna tõusu leevendamiseks maksta toetust küttesüsteemi uuendamiseks, jäävad kortermajad ja ridaelamud sellest ilma.

Alates järgmise aasta 1. maist ootab seni oma elamise kütmiseks ja sooja vee tegemiseks õliküttekatlaid kasutanud inimesi ees ligi 40-protsendiline hinnatõus, sest riik otsustas riigikassa täitmiseks tõsta õlikateldes kasutatava diislikütuse aktsiisi.

Rahandusministeeriumi kinnitusel saavad õlikütte kasutajad taotleda Kredexist toetust oma senise küttesüsteemi ümberehitamiseks. Majandusministeeriumi selgituste kohaselt tuleb meetme rahastus CO2 müügist, mitte Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Kuna eelnõu on alles kooskõlastusringil, siis polnud ministeerium nõus selle sisu täpsemalt tutvustama. «Eesmärk on avada taotluste vastuvõtmine Kredexis nii pea kui võimalik, loodetavasti novembris,» täpsustas majandusministeeriumi pressiesindaja Gea Otsa. Kuigi õliküttekatlaid kasutatakse lisaks eramutele ka ridamajades ja korterelamutes, maksab riik toetust vaid kuni kahe korteriga majade omanikele.

Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna peaspetsialist Lauri Lelumehe selgituse kohaselt saab seda toetust taotlema hakata pärast toetusmeetme tingimusi sätestava majandus- ja taristuministri määruse jõustumist ning taotluste vastuvõtmise alguse väljakuulutamist toetusmeetme elluviimist korraldava Kredexi poolt.

Praeguse kava kohaselt teavitab Kredex toetuse taotluste vastuvõtmise alguskuupäevast ning toetuse taotlemise üldtingimustest oma veebilehel vähemalt 20 päeva enne taotluste vastuvõtu algust, eeldatavasti lähikuudel. Toetuse tingimuste määruse («Väikeelamute taastuvenergia kasutuselevõtu ja küttesüsteemide uuendamise toetuse kasutamise tingimused ja kord») eelnõu kohaselt kavandatakse maksimaalseks toetuse määraks 40 protsenti toetatavate tegevustega seotud abikõlblikest kuludest ning suurimaks võimalikuks toetusmahuks 4000 €. Ülejäänud kulud jäävad majaomanike kanda.

Õiguskantslerilt abi otsinud Harjumaal Lagedil asuv seitsme boksiga ridaelamu on võtnud pakkumised oma senise küttesüsteemi ümberehitamiseks ja need jäävad 50 000 kuni 80 000 vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles