Ukraina lõdiseb lähenevale talvele mõeldes

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömees Kiievis kortermajale täiendavat soojustust paigaldamas.
Töömees Kiievis kortermajale täiendavat soojustust paigaldamas. Foto: Sergei Chuzavkov / AP

Foxtroti kodumasinakauplus Kiievis jõuab vaevu Delonghi elektriradiaatoreid juurde tellida. «Alles eile toodi poodi 20 tükki lisaks ja näete – ainult üks ongi alles,» ohkab Oleksandr müügileti tagant.

Radiaatoripalavik osutab paanikale, mis ukrainlasi talve lähenedes ja energiakriisi süvenedes on haaranud, kirjutab Financial Times.

Vene maagaasi import on hinnavaidluste tõttu juunist alates kinni keeratud. Esimene «külm dušš» on ukrainlastel juba käes – valitsus annab kodumaist gaasi vaid jaopärast ning korterite sooja vee varustust on seetõttu vähendatud.

Sõjaline konflikt Ida-Ukrainas on seadnud löögi alla söevarud. Lahingud on seganud kaevandustegevust, kahjustatud raudteed ei lase kaupa hästi läbi. Sel nädalal süüdistas Ukraina armee kõneisik venemeelseid mässulisi katsetes haarata kontroll raudteesõlmede üle, mille kaudu sütt regioonist välja saaks vedada.

Riik valmistub energiadieediks.

Keemiatehaste kui suurte gaasitarbijate tarneid on piiratud. Ametnikud kaaluvad võimalust pikendada laste talvevaheaegu, et kärpida koolimajade küttearveid.

Kiievis käib suur korterite soojustamine ja nõukogude-aegsete puuakende väljavahetamine millegi moodsama vastu.

Maarahvas varub aga talveks küttepuid. Õnneks on paljudel alles vanaaegsed ahjud, kus saab põletada nii halge, sütt kui ka maagaasi.

Keskküttega kodudes talvele vastu astujatel on aga kõhe tunne. «Ma olen ostnud küünlaid, kaasaskantava aku... nüüd vaatan veel, kust saaks arvutile ja mobiiltelefonile päikesepatareidega laadija,» ütles üks Kiievis töötav Euroopa firmajuht.

Samal ajal kiidab ülalmainitud radiaatorimüüja Itaalia seadme imelist omadust soendada korterit veel tund aega pärast seda, kui vool kaob. Kui viimane aga tagasi ei tule, on Delonghi radiaator kahjuks kasutu. «Selliseid asju, mis korteri soojana hoiaks kui kaovad nii gaas kui ka elekter, meil paraku poes pole,» peab Oleksandr tunnistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles