Saudid blokeerivad BlackBerry juba reedest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Saudi Araabias Mekas mobiiliga rääkimas.
Mees Saudi Araabias Mekas mobiiliga rääkimas. Foto: SCANPIX

Saudi Araabia andis oma mobiilivõrkudele korralduse blokeerida alates reedest BlackBerry teenused.


BlackBerry tootjal, Kanada firmal Research in Motion on tekkinud terav vastuolu ka Araabia Ühendemiraatide valitsusega, kes ähvardab nimetatud nutitelefonid riikliku julgeoleku huvides ära keelata.

Kommunikatsiooni- ja infotehnoloogia komisjon palus, et «Saudi Telecom Co, Mobily ja Zain Saudi Arabia peataksid otsekohe kuningriigis BlackBerry teenused nii ettevõtetele kui üksikisikutele, alates 6. augustist».

Komisjon ütles, et keeld kehtib seni, kuni kuningriigi kolm mobiilioperaatorit «täidavad regulaatorite poolt esitatud nõuded» ja tuletas meelde, et informeeris operaatoreid juba enam kui aasta tagasi vajadusest viia BlackBerryde kasutus «kooskõlla kuningriigi regulatsioonidega».

Kuigi komisjon jättis täpsustamata, milliseid BlackBerry teenuseid blokeerida tuleb, muretsevad Saudi võimud arvatavasti üle kõige selle pärast, et terroristid võivad kasutada ära krüpteeritud meili- ja kiirsõnumiteenuseid.

Saudi Araabia on RIMi jaoks regiooni suurim turg, keeld jätaks teenustest ilma ligikaudu 700 000 BlackBerry kasutajat.

AÜE ähvardus sügisel BlackBerry blokeerida on selle Pärsia lahe ärikeskuse juba väga ärevile ajanud ning riiklikud operaatorid Etisalat ja Du on läkitanud oma BlackBerry kasutajatele tekstisõnumid, lubades neile midagi asemele leida – näiteks iPhone’id, Nokiad või Samsungid.

Paljud aga kahtlevad, kas sellest ikka piisaks, kui AÜE keeld 11. oktoobrist tõesti jõustuma peaks. Harjumus harjumuseks, aga BlackBerryd on saanud paljude ettevõtete IT-infrastruktuuri lahutamatuks osaks.

«Meie juhtivtöötajad sõltuvad täielikult mobiilsidest, et kogu regioonis tööd korraldada,» ütles ühe investeerimisfirma juht. «Kui me peaksime pöörduma tagasi elu juurde ilma BlackBerrydeta, siis oleks see sama, mis loobuda meilidest ja hakata taas posti teel kirju saatma.»

AÜE väidab, et BlackBerry tegutseb vaatamata kolm aastat kestnud läbirääkimistele jätkuvalt väljaspool Emiraatide õiguslikku raamistikku.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles